Magyar középiskolák: félrevezetőek a minisztérium adatai a Híd szerint

2020. június 17. - 17:40 | Belföld

Díjazzák a hidasok az oktatási minisztérium keddi reakcióját, miszerint a magyar diákok az anyanyelvükön tanulhatnak tovább a középiskolákban. Ezt "nem csupán szép gesztusnak, hanem a jövőre nézve komoly garanciának" tekinti a Sólymos László vezette tömörülés. "Azért a jövőre nézve, mert a jelen helyzetben ez nem fedi a valóságot.” - reagált a pártelnök a szaktárca álláspontjára. És mi a fő gond?  A minisztérium által közölt megnyugtató országos adat nem veszi figyelembe sem a regionalitást, sem pedig a gimnáziumok és szakközépiskolák vonzáskörzetét. 

Magyar középiskolák: félrevezetőek a minisztérium adatai a Híd szerint
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A parlamenten kívüli párt úgy látja, a minisztérium által közölt számok, - miszerint a magyar tanítási nyelvű alapiskolák 9. osztályában összesen 2696 tanulót tartanak nyilván, és a magyar középiskolákban 2747 a helyek száma - "egyrészt pontatlanok, másrészt pedig országos szinten olyan képet mutatnak, amely félrevezető". Solymosék arra hívják fel a figyelmet, hogy a "nemzetiségi oktatás buktatói a részletekben vannak. Aki ezeket a részleteket nem ismeri, könnyen hiheti, hogy minden rendben van."

Mert az "nem válasz, hogy országos szinten szinte ugyanannyi a hely mint a diák. Ha például egyik helyen feleslegesen 10 hellyel többet kapott egy szakközépiskola, míg mondjuk Rimaszombatban több mint 100 diákot el kellett küldeni a két magyar tannyelvű szakközépiskolából, akkor a végeredmény az, hogy nagyon sok magyarul tanulni akaró gyerek szlovák iskolába kényszerül. És erre nem mondhatjuk, hogy ez így rendben van.” - nyilatkozta Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakpolitikusa.

Prékop meggyőződése, hogy a felvetett "probléma súlyosságát nem az országos szintű számok, hanem a konkrét oktatási intézményekre vonatkozó aktuális adatok mutatják. A füleki gimnázium idén 20 helyet kapott a megyétől. Ezt az oktatási intézményt elsőként 32 tanuló jelölte meg, első és második helyként pedig 41 tanuló. Tehát minimum 12, maximum 21 diáknak kell másik iskolát keresnie. Választhatják a szlovák tannyelvű iskolát vagy Magyarországot."

De ez még nem minden. A Fülekhez közeli Rimaszombatban sem jobb a helyzet. Az itt található "három szakközépiskolát első helyen 142, első és második helyen összesen 291 tanuló jelölte meg - nekik összesen 123 helyen kell osztozniuk. Ez azt jelenti, hogy gömöri városban minimum 19, de akár 168 diák is kénytelen szlovák tannyelvű iskolát választani, hiszen ebben a régióban több magyar tannyelvű szakközépiskola nincs."

A hidasok a szakpolitikai elemzésüket a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI) weboldalán közölt adatok alapján készítették (www.svs.edu.sk). Eszerint "a 2020/2021-es tanévre a magyar tannyelvű gimnáziumokba 1084 végzős alapiskolás diák jelentkezett 644 helyre. A magyar tanítási nyelvű szakközépiskolákban is hasonló a helyzet, 2708 jelentkező van 1742 helyre. Összességében kevés magyar tanítási nyelvű szakközépiskola van Szlovákiában, így tulajdonképpen mindegyik országos jelentőségű, hiszen több olyan iskola van, amelyik a maga területén az egyetlen ilyen típusú intézmény az országban."

A megyéknek meg "nem kell figyelembe venni az intézmény tanítási nyelvét, nem kell különbséget tenni, szlovák vagy magyar szakközépiskola között, ráadásul már az elosztást sem kell a képviselő-testület elé vinni, így az egész kérdés sokszor a túlélésért való harccá, sőt méltatlan kilincseléssé silányul. Mindez pedig azt eredményezi, hogy egyre kevesebben tanulhatnak szakmát magyarul."

A Híd a minisztérium tegnap közölt garanciáját biztatónak tartja. Ezért mind az oktatásügyi tárcával, mind a megyékkel megbeszéléseket kezdeményeznek.

(para)