A magyar középiskolások helyzetéről tárgyalt Simon Zsolt Kassa megye elnökével

2021. április 19. - 17:15 | Régió

Hétfőn ismét találkozott Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke, valamint Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke, hogy a magyar tanítási nyelvű középiskolákba jelentkező diákok helyzetéről tárgyaljanak.

A magyar középiskolások helyzetéről tárgyalt Simon Zsolt Kassa megye elnökével
Fotó: Magyar Fórum

Miután ismert, hogy hány diák adta le jelentkezését az egyes középiskolákba, továbbra is fennáll a helyzet, hogy több diák szeretne magyarul tanulni, mint amennyi helyet Kassa megye a középiskolák számára biztosított – állítja a Magyar Fórum elnöke.

„Örülünk annak, hogy Trnka elnök úr ígéretéhez híven kijelentette, ezt a problémát úgy fogják megoldani, hogy minden anyanyelvén tanulni kívánó diák számára biztosítják ezt a lehetőséget” – nyilatkozta Simon Zsolt.

A felek egy rendszer szintű változásban is megegyeztek, mivel a magyar kisebbség aránya Kassa megyén belül 9,44 %, míg a magyar középiskolákban biztosított helyek aránya 5,2%. A megye elnöke ígéretet tett arra, hogy rendszer szinten fogják megemelni ezt az arányt, hogy a következő években ne forduljon elő, olyan helyzet, hogy a magyarul tanulni kívánó diákok számára nincs elegendő hely.

„A Magyar Fórum örül annak, hogy az aktuális helyhiány megoldásán kívül sikerülni látszik az is, hogy ez a probléma nem fog ismétlődni. Örömtelinek tartjuk, hogy Rastislav Trnka elnök úr hozzáállása nemcsak az ad-hoc megoldásokban merül ki, hanem rendszerszintű megoldásra törekszik” – zárta Simon.


(-)