Magyar közművelődési intézményt tervez állami pénzből a Híd, a Csemadokkal is egyeztetne

2019. december 18. - 22:52 | Belföld

Magyar állami közművelődési intézet létrehozásával biztosítaná a Híd a magyar kisebbség kulturális és nemzeti identitásának erősítését. Az intézmény létrehozása érdekében levélben szólította meg a szlovákiai magyar közművelődési szervezeteket, beleértve a Csemadokot is.

Magyar közművelődési intézményt tervez állami pénzből a Híd, a Csemadokkal is egyeztetne
Rigó Konrád - TASR

R„Egy specializált közművelődési intézmény létrehozását kezdeményezzük, mivel szerintünk a kultúra alapbázisa az amatőr tevékenység, és ennek a segítése, támogatása nagyon fontos feladat - mondta a Paraméternek Rigó Konrád (Híd) a kulturális minisztérium államtitkára. - A szervezet alapelkézelése már szerepel a kormány által jóváhagyott kulturális stratégiai dokumentumban, most egy önálló szervezet létrehozására készítetenénk egy elképzelést.”

A szervezet létrehozását lehetővé tevő törvény kidolgozása már folyik a pártban.

„Ahogyan más szlovák, kiemelt kulturális intézményekről törvény rendelkezik, úgy ennek a létrehozását is egy törvénnyel képzeljük el - magyarázta az államtitkár. - A közművelődés mindenkinek az ügye, ezért szeretnénk elérni, hogy minél szélesebb körből érkezzenek hozzászólások az elképzelésünkhöz, a munkában a Csemadokot elsődleges partnerünknek tekintjük.”

Kampány vagy komoly terv?

Rigó szerint nem csak egy újabb kampánytémát akarnak felvetni, komoly egyeztetésre készülnek. „A közművelődési szervezet létrehozása nem volt a kormányprogram része, és ahogyan a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozásáról már 2015-ben, vagyis még ellenzékben lefolytattuk a vitát, és Sólymos László már konkrét törvénytervezettel érkezhetett a koalíciós tárgyalásokra 2016-ban. A Kisebbségi Kulturális Alap így már 2017-ben létrejöhetett. Ugyanúgy szeretnénk eljárni most is – jelentette ki Rigó Konrád. - A közművelődési intézet létrehozása már a következő kormány feladata lenne.”

Állami, de független

Az intézménylétrehozásának elképzeléséről a többi magyar pártot nem tájékoztatták, de nem zárják ki őket, ha részt kívánnak venni a folyamatban. A megszólított szervezetektől azt várják, hogy a közművelődési intézmény működésére, lehetséges alappilléreire vonatkozó elképzeléseiket vessék papírra. „Olyan elképzelésekre gondolok, hogy milyen legyen az állam és a szervezet viszonya, mennyire legyen független, például az állam csak a kontrollt biztosítsa, de a szervezet vezetőit ne az állam nevezze ki” - magyarázta Rigó.

A Híd leveléről megkérdezzük a megszólított szervezetek képviselőit is, amint lesz reakció, bővítjük a cikket.

(para)