Magyar Közösség Pártja: A szlovák parlament védelmi bizottságának elnöke nem mondott igazat a Minority SafePack kapcsán

2021. július 31. - 09:55 | Belföld

Az Európai Bizottság januárban bejelentette, hogy a sikeres alárásgyűjtés ellenére nem szándékozik jogalkotási folyamatot kezdeményezni kisebbségi témákban. A Minority Safe Pack kezdeményezői ezért pert indítottak a Bizottság ellen, Szlovákia pedig Görögországgal együtt az Európai Bizottság oldalán beszállt a perbe. Ezt Juraj Krúpa, az OĽaNO képviselője jelentette be a párt frakciójának öt tagja által összehívott július 28-ai parlamenti sajtótájékoztatón. Krúpa többek közöttt azt állította, Görögországon és Szlovákián kívül az Európai Bizottság oldalán több tagállam is beszállt a Minority SafePack elleni perbe, például Románia, Ciprus, Franciaország és Bulgária, amelyekben nemzeti kisebbségek is élnek.

Magyar Közösség Pártja: A szlovák parlament védelmi bizottságának elnöke nem mondott igazat a Minority SafePack kapcsán

A Magyar közösség Pártja állásfoglalásban cáfolja az OĽaNO képviselőinek állítását.

„A rendelkezésünkre álló információkból kiderült, hogy a csütörtök éjfélkor lejárt határidőig továbbra is csak Görögország és Szlovákia támogatja a Bizottságot az említett perben, miközben Magyarország a Minority SafePack oldalán, tehát a kisebbségeket támogatva kíván belépni a perbe.

Az elmúlt napok történéseinek és politikai megnyilvánulásainak fényében ismételten elítéljük, hogy Szlovákia másodrendű polgárokként kezelje nemzeti közösségeinek képviselőit és nemzetbiztonsági kockázatot lásson bennük! Ezzel a retorikával nagyon érzékeny talajra lépünk és visszatérhetünk a múltba, amikor a nacionalista erők erőteljesen jelen voltak a szlovák politikában.

Felszólítjuk ezért az illetékes szerveket, hogy vizsgálják felül döntésüket és vonják vissza az Európai Bizottság támogatását a perben! Továbbra is nyitottak vagyunk arra, hogy felvilágosítsuk az érintetteket arról, hogy miért annyira fontos a mintegy 650 ezer kisebbségiként Szlovakiaban elő állampolgár számára a Minorty SAfePack kezdeményezés“ – áll az MKP állásfoglalásában.

-para-