Magyar kultúra napja a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában és Középfokú Sportiskolában

2023. január 23. - 15:51 | Kultúra

Ünnepélyes keretek közt emlékeztek meg a Himnusz születésének 200. évfordulójáról a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Középfokú Sportiskola diákjai.

Magyar kultúra napja a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában és Középfokú Sportiskolában
Az iskola felvételei - további fotókért kattints a képre!

A zenés-irodalmi műsorban nemcsak Kölcsey versének történetéről hangzott el számos érdekesség, hanem a megzenésítésének körülményeit is felidézték. Mivel a magyar kultúra napján, január 22-én született Cseh Tamás is, a magyar zeneszerző és előadóművész, így az ő tolmácsolásában hallgatták meg a 200 éve született Petőfi Sándor egyik költeményét.

A dalszerző egykori, méltán népszerű, különös keletkezéstörténetű Csönded vagyok című szerzeményét pedig gitárkísérettel adták elő az iskola tehetséges zenekedvelő diákjai. Az előadásban helyet kaptak továbbá Illyés Gyula és Weöres Sándor versei, valamint Esterházy Péter, Nádas Péter és Spiró György gondolatai.

A rendezvény záróblokkja a békéről szólt, Radnóti Miklós Himnusz a békéről című alkotásával és Kosztolányi idevágó gondolataival hívták fel a figyelmet a téma időszerűségére. A hagyományokhoz híven, ezúttal is a Himnusz eléneklésével ért véget az ünnepi megemlékezés.


(kl)