Magyar lélegeztetőgépek érkeztek a dunaszerdahelyi kórházba

2021. március 8. - 20:37 | Régió

A súlyos járványügyi helyzetre való tekintettel a magyar kormány összesen 17 darab, Panther-5 típusú, magyar gyártmányú lélegeztetőgépet adományoz dél-szlovákiai kórházak számára. Az adomány egészségügyi intézmények közötti elosztását a Kukkonia polgári társulás koordinálja.

Magyar lélegeztetőgépek érkeztek a dunaszerdahelyi kórházba
Balról: Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője, Berényi József, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat alelnöke, MUDr. Horváth Zoltán dunaszerdahelyi orvos, Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatója, és Pető Tibor pozsonyi magyar nagykövet (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Az adomány első részét – 6 lélegeztetőgépet – Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete, Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője és Berényi József, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat alelnöke adták át Bock Sylviának, a dunaszerdahelyi Svet zdravia kórház igazgatónőjének és MUDr. Horváth Zoltánnak.

A további 11 lélegeztetőgépet a következő kórházakba továbbítják:

AGEL Kórház – Léva, AGEL Kórház – Komárom, Érsekújvári Egyetemi Kórház és Rendelőintézet, Svet zdravia Általános Kórház – Rimaszombat, Szent Barbara Általános Kórház és Rendelőintézet – Rozsnyó, Svet zdravia Kórház – Nagymihály, Általános Kórház és Rendelőintézet – Losonc, Kórház és Rendelőintézet – Királyhelmec, Kórház és Rendelőintézet – Nagyrőce, Svet zdravia Kórház és Rendelőintézet – Tőketerebes, Általános Kórház és Rendelőintézet – Nagykürtös.

„Megtiszteltetés számunkra az ismételt felkérés, hiszen polgári társulásunk küldetése a régió fejlesztése, és kötelességünknek érezzük egymás segítését itt a Felvidéken. Ilyen nehéz időkben különösen fontos, hogy támaszkodhatunk Magyarország segítségére, hiszen a nemzeti összetartozás érzését mi más erősítené jobban, mint az ilyen cselekedetek. A kórházak, a betegek és az egész közösségünk nevében köszönjük szépen az adományt, amelyet az adománylevél kitételeivel összhangban juttatunk el a kedvezményezett kórházaknak” – mondta Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője.

„A dunaszerdahelyi kórház esetében a kórház felügyelő tanácsának tagjaként kezdeményeztem a lélegeztetőgépek adományozását. A magyar kormány pedig az adományt további 11 lélegeztetőgéppel bővítette Dél-Szlovákia részére” – tette hozzá Berényi József, a dunaszerdahelyi kórház felügyelőtanácsának a tagja.

„Hasonlóan a korábban érkezett adományokhoz (védőfelszerelések, maszkok) ezúttal is az az ok áll az adományozás mögött, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Tekintettel a rendkívül súlyos szlovákiai járványhelyzetre, a Magyar Kormány a lélegeztetőgépek adományozása mellett döntött. A döntést megelőzte, hogy felvidéki szervezetek segítségével felmértük, hogy pontosan melyik kórháznak milyen és hány eszközre van szüksége, hogy el tudja látni a hozzá került betegeket. Remélem, hogy ez az adomány enyhíteni tudja majd a kórházakra nehezedő nyomást” – nyilatkozta Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövete.

(para)