Magyar összefogást sürget, ha pedig nem jön össze, helyet kínál magyar jelölteknek Sulík

2019. július 17. - 10:21 | Belföld

Az ellenzéki SaS párt üdvözölné, ha a magyar pártok megegyeznének, és a jövő évi parlamenti választásokra közös listát állítanának. Abban az esetben, ha mégsem sikerül megállapodniuk, az SaS helyeket fog felkínálni a saját jelöltlistáján „a magyar kisebbségi közegből származó, kifogástalan személyiségeknek”.

Magyar összefogást sürget, ha pedig nem jön össze, helyet kínál magyar jelölteknek Sulík
Richard Sulík

„Annak, hogy a jövő évi választások után olyan kormányt jöjjön létre, amely túllép a Smer-SD és az SNS reformképtelenségén, és eltávolítja a politikai életből a felhalmozódott anomáliákat, az egyik feltétele a magyar kisebbségi erők összefogása és csatlakozása ehhez a kormányhoz”

– jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke, valamint Ľubomír Galko és Jana Kiššová alelnökök.

Hozzátették: a magyar kisebbség a lakosság jelentős hányadát teszi ki Szlovákiában, ezért képviselőinek a parlamentben is ott a helyük. „A jelenlegi kormányt leszámítva a kisebbségi pártok eddig mindig a demokrácia és a gazdasági reformok oldalán álltak” – áll az SaS állásfoglalásában.

Az SaS el tudja képzelni, hogy a jelöltlistáján magyar kisebbségi jelöltek is helyet kapjanak, amennyiben a magyar pártoknak nem sikerül megegyezniük, például azért, mert valamelyikük nem tudná kizárni a választások utáni együttműködést a Smer-SD, az SNS és az ĽSNS pártokkal.

A magyar pártok jelenleg az együttműködés lehetőségeiről tárgyalnak. A kormányon lévő Híd helyeket ajánlott fel a jelöltlistáján a többi pártnak. Megegyezés egyelőre nem született. A másik három magyar párt, az MKP, a Magyar Fórum és az MKDA-MKDSZ parlamenten kívüli.

(TASR)