Magyar óvodákat magyarországi pénzekből

2017. szeptember 25. - 13:57 | Régió

Bősre hívta össze a sajtó képviselőit a Magyar Közösség Pártjának vezetése a Temető utcai óvodába, hogy egy szlovákiai magyar óvodafelújítási programról számoljon be, melyen keresztül 58 intézmény részesül magyarországi támogatásban.

Magyar óvodákat magyarországi pénzekből

A sajtótájékoztatón részt vett Menyhárt József, az MKP elnöke, Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos, Vörös Mária a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alelnöke és Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke. A megjelent politikusok hangsúlyozták, az a legfontosabb, hogy a szlovákiai magyar óvodák magyar gyerekekkel teljenek meg, hiszen ők jelentik a jövőt. „A Magyar Közösség Pártja, amely ugyan nem kormánypárt és nem parlamenti párt, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy a magyar kormány stratégiai partnereként ne hozzuk azokat az eredményeket, amelyeket tőlünk várnak. Ennek az alapja az óvodai képzés és erre alapozva az alapiskolai, majd ezt követően a középiskolai képzés” — mondta Menyhárt József. Hangsúlyozta, hogy meg kell győzni a szülőket arról, hogy az anyanyelvi oktatás az óvodákban kezdődik. „Mi a magyar közösségben gondolkodunk, nemcsak egy pártban, hanem egy élő közösségben” — húzta alá.

Grezsa István

Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a kárpát-medencei óvodaprogram egy olyan rendszerszintű beavatkozás, amely a gazdaságfejlesztési és oktatásügyi beruházásokkal együtt az egész Kárpát-medence magyar megmaradását kívánja szolgálni. A 2016 novemberében elfogadott kormányprogram 17,1 milliárd forintos forrást hagyott jóvá erre a projektre. „Ebből a 17,1 milliárd forrásból a Felvidék kezdettől fogva pozitívan meg volt különböztetve, hiszen az a 6,3 milliárdos forrás, amely nagyjából a felvidéki partnereink számlájára került, illetve kerülni fog, messze a legmagasabb támogatást jelenti a kárpát-medencei magyar közösségek vonatkozásában” — magyarázta Grezsa.

Hozzátette, nem véletlen az elosztás. „Azt gondoljuk, hogy itt a Felvidéken óriási lehetőségek vannak arra, hogy a magyar gyermekek magyar óvodába járjanak, különösen annak fényében, hogy több mint 200 olyan településről tudunk, ahol a 20 százalékot meghaladja a magyarság részaránya, de fel sem merült az, hogy esetleg magyar óvodába járjanak az ott élő gyerekek” — mondta a miniszteri biztos.

Az első szakaszban a BGA közvetítésével 1 651 900 000 forint forrás áll 58 település rendelkezésére, akik meghívásos pályázati rendszer keretében fejleszthetik az óvodákat, ahol szükséges. Grezsa elmondta, az óvodaprogram nem titkolt célja, hogy a kárpát-medencei magyar óvodások száma a jelenlegi 54 ezerről 60 ezer fölé emelkedjen.

A pályázati kiírás múlt péntek óta elérhető a BGA honlapján. „Jelen pályázat célja magyar tanítási nyelvű szlovákiai települési önkormányzati fenntartású óvodák ingatlanberuházásainak és eszközfejlesztésének támogatása. A felhívás a nemzeti (nyelvi és kulturális) identitásformálás alapjaként magyar tannyelvű óvodák működését kívánja ösztönözni, mivel a nemzeti megmaradás egyik legfontosabb színtere és első lépcsőfoka a magyar nemzetiségű tanítást-nevelést biztosító óvoda” — áll a felhívásban.

Az érintett önkormányzatok a pályázataikat szeptember 22-től október 22-ig adhatják be. „Elszámolási határidő: a támogatott program megvalósítását követő 30 napon belül, de legkésőbb 2018. május 30-ig szükséges a szakmai és pénzügyi beszámolót benyújtani a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer (NIR) segítségével” — írják.

Vörös Mária

A magyar fél stratégiai partnere, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alelnöke, Vörös Mária elmondta, régóta dolgoznak azon, hogy a magyar fél komplex képet kapjon az itteni óvodai helyzetről. „A program első ütemében az egyházi óvodák számára nyújtottunk és nyújtunk a jövőben is szakmai segítséget abban, hogy a létesítendő egyházi óvodák szakmai színvonala jobb legyen, kiemelkedő legyen a többiekhez képest” — magyarázta Vörös Mária.

Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke szerint nagyon sok önkormányzat erőn felül teljesít annak érdekében, hogy óvodáikat megtartsák. „Ezért azok az ingatlanok, amelyekben az óvodák működnek, illetve a felszereltség, a játszóterek állapota, állaga már nem biztos, hogy mindenhol megfelel a korunk igényeinek. Ezeket az igényeket felmérve alakult ki az a lista, azoknak az óvodáknak a névsora, amelyek jelen pillanatban támogatást kapnak” — mondta Kiss.

Szlovákiában 58 óvoda részesülhet támogatásban: Nagyszombat megyében 20, Kassa megyében 11, Nyitra megyében 15, Beszterce megyében 10, Pozsony megyében pedig 2.

(dor)