A magyar parlament jóváhagyta a hadsereg bevetését a határok védelmére

2015. szeptember 21. - 19:13 | Külföld

A magyar parlament hétfőn elfogadta azt a törvényt, amely bővebb joghatalommal ruházza fel a rendőrséget, és lehetővé teszi a katonai beavatkozást az állam határainak megvédése érdekében a menekültáradattal szemben.

A magyar parlament jóváhagyta a hadsereg bevetését a határok védelmére
Fotó: SITA

Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédében rámutatott a hadsereg jelenlétének szükségére nem csak a szerb, de a horvát és a szlovén határon is. Ezeken a határokon ugyanis folyamatosan áthatolnak a menekültek a drótkerítéseken.

A magyar miniszterelnök védelmébe vette pártját, amiért az határozottan lép fel a menekültek ellen, akik a Közel-Keletről, Ázsiából és Afrikából a Balkánon és Magyarországon keresztül haladnak Nyugat-Európába, főleg Németországba és Ausztriába. Szerinte Magyarország két fronton is harcol: saját határait védi és a „rövidlátó európai politikusok“ ellen is fel kell vennie a harcot.

„Európa nem csak, hogy kinyitja kapuit, hanem szinte hívja a menekülteket“ – mondta Orbán, aki ezzel minden bizonnyal Németországnak és Angela Merkelnek akart odaszúrni.

A magyar kormány az elmúlt hónapokban bevezetett néhány kemény intézkedést. A szerb és horvát határok menti kerítéseken kívül megszigorította a menedékjogi törvényeket, beleértve az illegális határátlépést és az embercsempészetet.

noviny.sk/para

Címkék: menekültek, Orbán