A magyar pártok listáján van a legkevesebb pozsonyi jelölt

A közelgő, február 29-én esedékes parlamenti választások alkalmából a Denník N azt elemezte, melyik párt milyen régiókhoz kötődik a jelöltjei által.

A magyar pártok listáján van a legkevesebb pozsonyi jelölt
A Denník N grafikája azt szemlélteti, mennyi választási jelölt jut 10 ezer lakosra Szlovákia megyéiben

A lap által közzétett infógrafikából kiderül, melyik párt választási listáján van a legtöbb fővárosi vagy épp kelet-szlovákiai jelölt, mennyi jelölt jut tízezer szavazóra az egyes megyékben, és párthovatartozás szerint még egy térképen is végig lehet böngészni az összes jelöltet.

A legtöbb fővárosi politikusa a PS/Spolu koalíciónak van - a regionális különbségek felszámolását zászlójára tűző liberális párt minden harmadik jelöltje pozsonyi lakcímmel rendelkezik. Utánuk következik a Sulík-féle SaS 39, majd a Fico-féle Smer-SD 23 fővárosi jelölttel.

A legkevesebb pozsonyi illetőségű jelöltje a magyar pártoknak van - a Híd listáján nyolcan, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) listáján pedig hárman vannak, akik a fővárosban élnek.

A február 29-i parlamenti választásokon összesen 2736-an mérettetik meg magukat a különböző pártlistákon, ötödük - pontosan 556-an - Pozsony megyei lakhellyel rendelkeznek. Bár igaz, hogy Szlovákia fővárosaként Pozsony az ország kulturális, gazdasági, egyetemi és politikai központja, hangsúlyossága mégis szembetűnő. Például Pozsony megyében 54 ezerrel kevesebb a választásra jogosult személy, mint Eperjes (Prešov) megyében, a fővárosi régió mégis kétszer annyi jelölttel rendelkezik, mint a kelet-szlovákiai megye.

A releváns politikai pártok szinte minden megyében jelen vanak, azonban jelöltjeik elhelyezkedése kapcsán vannak némi eltérések. Míg a PS/Spolu vagy a SaS inkább Pozsonyban van jelen, addig a kereszténydemokrata KDH-nak több kelet-szlovákiai jelöltje van. A felhozatalból hagyományosan kitűnnek a magyar pártok is - kisebbségi szavazótáboruk miatt a Híd és az MKÖ döntőrészt dél-szlovákiai jelöltekkel méretteti meg magát a parlamenti voksoláson.

(Denník N)