Magyar pedagógus is kapott állami kitüntetést Čaputovától

2022. május 8. - 22:04 | Belföld

A szabadságot és a demokráciát nem lehet egyszer s mindenkorra kivívni. Éppen ezért a szabadságot folyamatosan védeni és ápolni kell. Zuzana Čaputová, köztársasági elnök mondta ezt vasárnap az állami kitüntetések átadásán mondott beszédében.

Magyar pedagógus is kapott állami kitüntetést Čaputovától
TASR-felvétel

Felidézte az egykori csehszlovák elnök, Tomáš Garrigue Masaryk gondolatát, amely szerint „a demokrácia az erkölcsben rejlik. Ha a demokráciának vannak hiányosságai, ezeket a hiányosságokat kell leküzdeni, nem magát a demokráciát.“ Ezután ő maga is a demokrácia hibáinak kijavítását kérte, nem pedig annak lerombolását.

Felhívta a figyelmet a második világháborúban a fasizmus ellen harcolók és a totalitárius kommunista rezsimnek ellenállók iránti tisztelet fontosságára.

„Ők azok, akik a szabadságunkért harcoltak, ami közben gyakran elveszítették saját szabadságukat“

– fogalmazott az államfő.

A díjat az egészségügyi szakemberek is megkapják, „akik pótolhatatlanságára a járvány idején még jobban ráébredtünk”. Azoknak is jár, akik tudományos vagy sportteljesítményükkel erősítenek bennünket, továbbá a színészeknek és a fotósoknak egyaránt.

Az elnök elismeréssel adózott a nyertesek kreativitása, kitartása, elhivatottsága, valamint az akadályok leküzdésére való hajlandósága és képessége előtt. „Az igazság, a szépség és a tudás utáni vágyuk. Erőfeszítéseik, hogy szakterületük csúcsára kerüljenek, és sikeresen képviseljenek bennünket“ – részletezte. Szerinte minderről hallani kell „főleg ma, amikor a járvány és más válságok visszhangja még mindig sokakat érint“.

Zuzana Čaputová vasárnap a társadalmi, kulturális és sportélet 25 személyiségét méltatta, közülük hatot In memoriam díjjal.

Az ünnepségre a pozsonyi Szlovák Filharmónia épületében került sor.

A köztársasági elnök Ľudovít Štúr Érdemrend I. fokozatú In memoriam elismerésben részesítette Mária Bartuszová szobrászművészt Szlovákia jó hírének rendkívüli terjesztéséért. Alžbeta Gwerková-Göllner irodalomtörténész és műfordító a demokráciához és annak fejlődéséhez, valamint az emberi jogokhoz és szabadságjogokhoz, ezek védelméhez való rendkívüli hozzájárulásáért érdemelte ki e díjat. Az elnök ezzel a díjjal méltatta Albert Púčikot, Eduard Tesárt és Anton Tuneget, az antikommunista keresztény mozgalom tagjait, akiket az ötvenes években politikai perekben ítéltek halálra.

A Ľudovít Štúr Érdemrend I. fokozatában részesült Vojtech Čelko, a Szlovák Köztársaság fejlődése érdekében a tudomány területén végzett rendkívüli szolgálataiért, valamint Szlovákia jó hírének külföldön valü rendkívüli terjesztéséért. További nyertesek Viliam Dobiáš mentős és Jozef Mašura gyermekkardiológus, akik rendkívüli módon járultak hozzá Szlovákia szociális fejlődéséhez, különösen az egészségügy területén.

Az elnök Ľudovít Štúr Érdemrend I. fokozatát ítélte oda Laura Špánikovának is, akit első körben szállítottak el az auschwitzi koncentrációs táborba. Špániková azonban a kitüntetést már nem tudta átvenni, ugyanis sajnálatos módon áprilisban elhunyt. Egy másik díjazott Štefan Kopecký a demokráciához és annak fejlődéséhez, az emberi jogokhoz és szabadságjogokhoz, valamint ezek védelméhez nyújtott rendkívüli hozzájárulásáért.

A Ľudovít Štúr Érdemrend II. fokozatát átvehette Ádám Zita, az oktatás, különösen a nemzeti nevelés terén elért rendkívüli érdemeiért.

Az elnök Ádám Zitának adja át az elismerést

Az államfő méltatta Marián Hoss jégkorongozót és a gyalogos, olimpiai győztes Tóth Matejt a Szlovák Köztársaság sportági fejlődéséhez való rendkívüli hozzájárulásáért. A díj Jozef Kabaň autótervezőt is megillette, amiért külföldön is terjesztette Szlovákia jó hírnevét.

A Ľudovít Štúr Érdemrend II. fokozatát továbbá kiérdemelte Michal Mego orvos, tudós, aki a tudomány, azon belül is az onkológia terén ért el kiemelkedő érdemeket. Sergej Kopčák az ország jó hírének külföldön való terjesztéséért vehette át e díjat. Milan Lapin klimatológus a tudomány területén elért fejlődésért kapta meg a kitüntetést.

Peter Mikulík rendező a kultúra területén szerzett rendkívüli érdemeiért cserébe vehette át a Ľudovít Štúr Érdemrend II. fokozatát. A díjat Jana Oľhová színésznő is átvehette a kulturális és művészeti fejlődéséért tett kiemelkedő szolgálataiért.

Milan Rastislav Štefánik I. fokozatú In memoriam keresztjét Margita Kosturíková ápolónő nyerte el.

Milota Havránková fotóművész és Zuzana Mináčová fotóművész a Szlovák Köztársaság kulturális fejlődéséért tett rendkívüli érdemeiért vehette át Pribina-kereszt I. fokozatát. A Pribina-kereszt II. fokozatát Irena Brežná írónőnek ítélték oda.

Elnöki elismerésben részesült Kvetoslav Berkyová, a szociális terület, különösen a marginalizált közösségekkel végzett munkához való hozzájárulásáért. Ugyanezt a kitüntetést kapta Mária Mačošková népdalénekes, a kultúra fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásért.

TASR