MAGYAR-SZLOVÁK BOTRÁNY: Hisztérikusnak tartja a magyar külügy a szlovák bürokraták viselkedését

2019. szeptember 13. - 09:13 | Sport

Eltúlzottnak és hisztérikusnak nevezte a pozsonyi "külügyi bürokraták" reagálását a magyar-szlovák válogatott labdarúgó mérkőzésen történtekre az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

MAGYAR-SZLOVÁK BOTRÁNY: Hisztérikusnak tartja a magyar külügy a szlovák bürokraták viselkedését

Hangsúlyozta: a mérkőzést Andrej Danko szlovák parlamenti elnökkel nézte végig, aki a lefújás után "tiszteletre méltó" interjút adott, az együttműködést, a hangulatot dicsérte. A miniszter úgy vélekedett, hogy a szlovák külügyi bürokratáknak a politikai vezetőkhöz hasonlóan azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen.

A szlovák diplomácia arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétfően mérkőzésen sértő, szlovákellenes jelszavak hangzottak el, és megsértettek egy állami jelképet is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: számára fontos a sportszerűség és az ellenfél tisztelete, majd hozzátette: "ha én minden egyes olyan eset után behívnám a szlovák nagykövetet a külügyminisztériumba, amikor egy sporteseményen szlovák szurkolók tiszteletlenül viselkednek magyar emberekkel, sportolókkal, a magyar nemzettel szemben, akkor a szlovák nagykövet állandóan ott lenne a minisztériumban".

A budapesti Európa-bajnoki selejtezőt feszült hangulat jellemezte a lelátókon. A szlovákiai vendégek számára fenntartott szektorban a rendőröknek kellett elválasztaniuk egymástól a hazai csapatnak drukkoló, magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat a szlovák szurkolóktól. A feszült hangulathoz az is hozzájárult, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a szlovák himnuszt.

Bár ahogy a meccset követően az egyik olvasónk jóvoltából kiderült, a szlovák oldal sem viselkedett úriemberekhez méltóan. Sőt. A szlovák fociválogatott fizioterapeutája csapata sikerén felbuzdulva a meztelen seggét mutogatta a magyar szurkolóknak. Ezzel összefüggésben nyilatkozta portálunknak Monika Jurigová, a Szlovák Futballszövetség szóvivője, hogy nem tudtak az incidensről és sajnálják a történteket, ráadásul a futballszövetség foglalkozni fog az üggyel.

(MTI/para)