Magyar-szlovák: Egy szlovák és egy magyar drukkert is őrizetbe vett a rendőrség

2019. szeptember 11. - 13:33 | Sport

A hétfői Budapesten megrendezett, Magyarország – Szlovákia labdarúgó mérkőzésen a magyar rendőrök két személyt vettek őrizetbe. Erről a magyar Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatta a TASR hírügynökséget szerdán.

Magyar-szlovák: Egy szlovák és egy magyar drukkert is őrizetbe vett a rendőrség
Fotó: MTI

Egy magyar szurkoló ellen garázdaság, egy szlovák szurkoló ellen pedig hatósági személy megtámadása ügyében indult eljárás. Rajtuk kívül a rendőrök 47 személyt igazoltattak, egy esetben bírságot is kiszabtak.

A Magyarország – Szlovákia labdarúgó mérkőzéssel összefüggésben több konzuli segítséget igénylő kérvény is érkezett a magyarországi szlovák nagykövetséghez. Ezt Juraj Tomaga, a szlovák külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője közölte kedden. A személyes adatok védelmére hivatkozva bővebb tájékoztatást nem adott.

Az Európa-bajnoki selejtezőt feszült hangulat jellemezte a lelátókon. A szlovákiai vendégek számára fenntartott szektorban a rendőröknek kellett elválasztaniuk egymástól a hazai csapatnak drukkoló, magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat a szlovák szurkolóktól. A Szlovák Labdarúgó Szövetség (SFZ) a márciusi, nagyszombati (Trnava) mérkőzés tapasztalataiból kiindulva előre figyelmeztette a magyarországi szervezőket a konfliktus kockázatára. A vendégszektorban a biztonságra 20 szlovák rendőr is felügyelt.

Hétfőn és kedden a közösségi oldalakon és portálokon olyan fotók jelentek meg, amelyek a lelátókon készültek, és különféle provokatív vagy agresszív megnyilvánulásokat örökítettek meg. Olyan információk is keringenek a világhálón, hogy a meccs után többen összeverekedtek.

A feszült hangulathoz az is hozzájárult, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a szlovák himnuszt.

„Rendkívül veszélyes megnyilvánulásról, egy másik állam jelképének megsértéséről van szó, amely állam bár a sportban vetélytárs, semmi esetre sem ellenség” – olvasható az SFZ állásfoglalásában. A szövetség elítélte ezt az intoleráns és tiszteletlen megnyilvánulást, ezzel kapcsolatos álláspontjáról tájékoztatni készül a Magyar Labdarúgó Szövetséget is.

(TASR)