Magyar vadászgépek is behatolhatnak a szlovák légtérbe

2020. november 11. - 08:00 | Belföld

Új megegyezés születhet Szlovákia és Magyarország között a két állam közös légtérvédelmével kapcsolatban.

Magyar vadászgépek is behatolhatnak a szlovák légtérbe
Szlovákia 2023-ig 14 darab F-16 típusú amerikai vadászgépet vásárol, amelyek az elavul MiG-29-eseket fogják leváltani (Fotó: TASR/AP - illusztráció)

A két ország a jövőben szorosabb együttműködést foganatosít a katonai repülést illetően, és a NATO égisze alatt végrehajtott rakéta- és légtérvédelemmel kapcsolatban. A kormány szerdán kora reggel jóváhagyta a védelmi minisztérium erről szóló javaslatát.

A Szlovákia és Magyarország közti megegyezés meghatározatlan időre köttetik, és felülírja azt a megllapodást, amely még 1998-ban jött létre a két ország között.

A TASR hírügynökség tájékoztatása szerint az új egyezség nem köti előzetes diplomáciai engedélyhez vagy repülési tervhez azt, ha a szlovák vagy magyar katonai repülőgépek légtérvédelmi célból belépnének egymás légterébe, és ez a gyakorlatozásra is érvényes. Mindez összhangban van a NATO által megszabott előírásokkal, amelyek szintén lehetővé teszik, hogy egy NATO-tagállam vadászgépe egy másik tagállam légterében hajtson végre repülést, ha ott a légtér sérthetetlenségét, illetve védelmét kívánja biztosítani.

A megegyezés kereteit a közeljövőben még pontosítják, de valószínűleg azt sem kötik majd diplomáciai engedélyhez, ha egy magyar vagy szlovák katonai repülőgép mentési vagy felderítési célból repül be a szomszédos állam légterébe.

Az egyezség számol azzal is, hogy Szlovákia és Magyarország légiereje rendszeresíti a közös gyakorlatozást.

(TASR/parameter)