Magyar vonatkozása is van Szlovákia legnagyobb korrupciós ügyének

2021. március 19. - 09:44 | Belföld

Magyarországra is vezetnek Szlovákia története eddigi legnagyobb korrupciós botrányának, az úgynevezett Állattenyésztő-ügynek a szálai, melynek során összesen 10 millió euró kenőpénzt oszthattak szét uniós agrártámogatásokkal zsonglőrködő bennfenteseknek.

Magyar vonatkozása is van Szlovákia legnagyobb korrupciós ügyének
Illusztráció

Gőzerővel nyomoznak a hatóságok az ügyben, amellyel kapcsolatban eddig 21 személyt gyanúsítottak meg. Köztük Juraj Kožuchot, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) korábbi főnökét, aki februárban, 10 hónapnyi letartóztatás után, óvadék ellenében távozhatott a vizsgálati fogságból. Rajta kívül a gyanúsítottak között szerepel a még mindig előzetesben ülő Smer-közeli Norbert Bödör nyitrai oligarcha és Martin Kvietik, a Slavia Capital nevű befektető társaság múlt héten szabadlábra helyezett tulajdonosa is, akit az SNS gazdasági háttéremberének tartanak.

A DenníkN hozzáfért a vizsgálati fogsággal kapcsolatos bírósági határozatokhoz, amikből újabb érdekes információk láttak napvilágot azzal összefüggésben, hogy a PPA agrártámogatásaiból miként fizettek ki kenőpénzeket. Az ügyiratokból az derül ki, az "állatenyésztős" bennfentesek melyik cégeken keresztül passzolgatták a csúszópénzeket, ahogy az is, hogy még a kisgazdák kiszipolyozásától sem riadtak vissza.

Az egyik legérdekesebb fejlemény, hogy az Állattenyésztő-ügy kapcsán egy elismert magyarországi filmstúdió neve is előkerült.

A kenőpénzek két cégen keresztül folydogáltak, melyek közül az egyik, a pozsonyi székhelyű Poragro túlárazott tanácsadási díjakat számlázott ki a megpumpolt gazdáknak. 2018 és 2020 között a cég kilenc sikeres agrártámogatási projektért 1,76 millió euró értékben állított ki számlát. Itt jön be a magyar szál: ez

a Poragro 2016-tól a budapesti székhelyű Filmteamhez, a magyarországi filmipar egyik jelentős szereplőjéhez tartozik.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a Filmteamnek milyen szerepe van a szlovákiai leányvállalatának - a Poragrónak a - korrupciós ügyében.

A szlovák lap felvette a kapcsolatot a Filmteammel, amelyiknek a szlovákiai jogi képviselője, a Detvai Ludik Maly ügyvédi iroda munkatársa elmondta, őket a mai napig senki nem tájékoztatta arról, mi szerepel abban a nyomozati anyagban, ahol szó esik a Poragróról, ezért a a Filmteam illetékesei sem tudnak nyilatkozni a kérdésben. Hogy a filmipari társaság egyáltalán miért vásárolta meg öt évvel ezelőtt a szlovákiai céget, nem világos, ezzel összefüggésben az ügyvéd azt válaszolta, az ügyfelük szlovákiai vállalkozás céljából szerzett részesedést a pozsonyi cégben.

A bírósági dokumentumokból kiderült, hogy az Állattenyésztő-ügy gyanúsítottjai a Poragron keresztül kisebb agrárcégeket is megkörnyékeztek. Két ilyen vállalkozásról tudni, amelyek 100-100 ezer eurós támogatást kaptak, de egyenként 20 ezer euró "tanácsadási díjat" voltak kénytelenek kifizetni, amit a Filmteam leányvállalata számlázott ki. Nem mellesleg a Poragro ügyvezetője, Milan Kopriva szintén a múlt héten került szabadlábra. Az agrártámogatásokból származó csúszópénzek egy részét pedig ahhoz a párkányi LawComp ügyvédi irodához továbbították, amelyiknek a vezetője Ľubomír Krivočenko volt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, ez a jogász volt az, aki tavaly tavasszal került börtönbe pénzmosás gyanúja miatt, majd idén februárban koronavírus-fertőzés szövődményei miatt életét vesztette egy szlovákiai börtönkórházban.

A szlovák lap azt feltételezi, hogy a kenőpénzek egy részét aztán az Állattenyésztő-ügy főkolomposai - a már említett Kvietik és Kožuch - készpénzként rakhatták a zsebükbe.

(DenníkN)