Magyarázkodnia kell Dankónak! Miket dumált ez a Dumában?

Andrej Danko magyarázkodásra, a külügyminisztérium pedig állásfoglalásra kényszerül – így döntött a szlovák parlament külügyi bizottsága csütörtökön, amikor elfogadta Simon Zsolt két javaslatát. 

Magyarázkodnia kell Dankónak! Miket dumált ez a Dumában?
Fotó: tasr

A független képviselő azt kérte, a törvényhozás SNS-es elnöke a bizottság előtt tisztázza múlt heti moszkvai szereplését, és a külügyi tárca irányítója pedig ezzel kapcsolatban szintén mondja el véleményét - ezt a két felvetést a honatyák 6:4-es arányban meg is szavazták. Danko múlt héten az orosz Dumában tett látogatást, ahol aztán előadást is tartott, ami nem volt éppen összhangban a szlovák diplomáciai vonalvezetéssel.

František Šebej bizottsági elnök a szavazás során nem támogatta Simon felvetését, de a többi koalíciós képviselőtársával együtt kisebbségbe került a szavazáskor. A hidas politikus szerint a házszabály nem teszi lehetővé, hogy a bizottságok a parlament elöljáróit hívogassák meg az üléseikre, hogy számot adhassanak a szereplésükről. "Ilyet a kormány tagjaival szemben tehetünk meg." Ugyanakkor Šebej úgy véli, Danko már megmagyarázta az Oroszországban ismertetett álláspontját. “A nemzetieknek van egyfajta világlátása, nekem szintén megvan a sajátom, erről ismert is vagyok” - foglalta össze a véleményét a szakbizottság vezetője.

Simon elmondta, a hivatalos szlovák diplomácia álláspontja eltér attól, amit Danko Moszkvában képviselt. "Ezért szeretném hallani Miroslav Lajčák miniszter véleményét is." - szögezte le a Híd pártot korábban elhagyó politikus.

A sokak által bírált, nagy port kavart múlt heti felszólalásában Danko arról beszélt, hogy egy erős Oroszország kell ahhoz, hogy béke lehessen a világban. A szlovák házelnök azt is hangsúlyozta, hogy Kelet-Európa szláv nemzeteinek hidat kell képezni az európai kapcsolatok terén. Danko arról is elmélkedett, hogy választható tantárggyá kellene tenni az orosz nyelvet a szlovákiai iskolákban „Köszönöm az elődeiknek, az édesapáiknak és édesanyáiknak, hogy szabadon élhettünk” – hízelgett az SNS-es politikus az orosz képviselőknek.

Ezt a dankói dumát a múlt héten még keményen bírálta Šebej, aki szerint Danko beszéde eltért a szlovák külpolitikai magatartástól. „Nem ismerek más EU-s tagállambeli házelnököt, aki meglátogatta volna a Dumát a Krím-félsziget annektálása után” – mondta. Šebej korábban azt is hangsúlyozta, hogy az orosz törvényhozás elnöke, Vjacseszlav Vologyin rajta van az Oroszországgal szembeni uniós szankciós listán, ezért sem érti, hogy egy közjogi méltóság hogy vendégeskedhetett egy ilyen embernél. Šebej szerint érthetetlen, hogy Danko a szláv kölcsönösségről beszélt, miközben az oroszok ukránokat ölnek Ukrajna keleti részén.

Miroslav Lajčák külügyminiszter a látogatás után szintén jelezte, kifogásolja, hogy a házelnök nem konzultálta meg vele az orosz parlamenti felszólalását.

Danko az elhangzott kritikákra válaszul azt felelte, hogy egyetlen szavát sem bánja és megtiszteltetésnek érzi a lehetőséget.”Ha valakinek lehetősége adódik beszélnie a kínai parlamentben, vagy más világhatalom törvényhozásában, az segít a nemzetnek. Azt gondolják, hogy az amerikai és az orosz elnökök egymást szidalmazzák? Látniuk kell az összefüggéseket!” - hangzik a dankói érvrendszer. A szlovák parlament elnöke abban sem lát kivetnivalót, hogy az őt meghívó Vologyin rajta szerepel az uniós feketelistán. Ettől még az 1968-as orosz beavatkozást bár elítéli, de nem feledheti azt, hogy a második világháborúban az oroszok felszabadították az országot. 

(sárp)