Magyarok fejével gondolkodó képviseletre van szükség - négy pártelnök egy asztalhoz ült

2019. augusztus 1. - 16:36 | Belföld

Ha már Gombaszögön nem jött össze a hazai magyar pártok vezetőinek kerekasztal-beszélgetése, a Pátria Rádió stúdiójában csütörtökön sikerült egy bútordarabhoz terelni a Híd, a Magyar Fórum, az MKDSZ és az MKP elnökét. Nagy vita nincs közöttük, a cél egy választási koalíció létrehozása. Ha ez nem jön össze, külön indulhatnak a 2020-as megmérettetésen, ami nem kecsegtet túl sok jóval. Főleg, ha alapból jó helyzetnek vesszük azt, ha van képviseletünk a pozsonyi törvényhozában.

Magyarok fejével gondolkodó képviseletre van szükség - négy pártelnök egy asztalhoz ült
Fotó: tasr

Szükséges az egységes magyar képviselet – ezt a jelszót vallja Bugár Bélától (Híd) kezdve Fehér Csabán (MKDSZ) és Menyhárt Józsefen (MKP) keresztül egészen Simon Zsoltig(MF) minden szlovákiai magyar párt irányítója. Ennek elérése érdekében egyedüli lehetséges megoldás az lehet, ha az érintett tömörülések, - de leginkább a két legerősebb párt, a Híd és az MKP – első emberei meg tudnak egyezni egy választási koalícióban. Egy ilyen két – vagy három tagból álló pártkoalíciónak a megszokott 5 százalék helyett 7 százalékos eredményt kell elérnie a voksoláson. Ilyen helyzetben meg nem mindegy, milyen lesz az országos részvételi arány.

A pártjaink képviselői közötti megszokott személyeskedést ezúttal szinte sikerült félretenni, békülékeny volt az eszmecsere hangneme. Hogy nincs értelme visszafelé tekingetni, azzal kapcsolatban Menyhárt meg is jegyezte, aki hátrafelé néz, fenékkel hátrál a jövő felé. Fehér szerint a sikertelen májusi EP-választások miatt lett egyre nagyobb nyomás a pártokon, hogy próbáljanak megegyezni az együttműködés részleteiben.

Bugár úgy véli, mivel a szlovák-magyar viszony már nem iszony, egyre többen – egyes felmérések szerint akár 24-30 százalékban gondolják azt, hogy magyarként szlovák pártokra adhatják szavazatukat. A Híd elnöke megjegyezte, ha a következő szlovákiai törvényhozásba nem jutnának be a magyarok képviselői, akkor előfordulhat, hogy az eddig elért eredményeket illetően fokozatos hanyatlás következne be.

A leginkább támadó hangnemet használó Simon Zsolt azt kifogásolta, hogy a támogatottságának mostanra az 50 százalékát elvesztő Híd megalakulásakor magyar pártként viselkedett, ahol volt hely a szlovákoknak is. Ez szerinte mostanra megfordult, éppen csak helyet kapnak benne a magyarok. Az meg külön hiba, hogy a Kuciak-gyilkosság után a Híd nem lépett ki a kormánykoalícióból.

Elhangzott még, hogy:

  • A négyük közül a két nagyobbik párt – az MKP és a Híd – szabja meg a kooperáció kereteit és a két kisebbik tömörülés – az MKDSZ és a Magyar Fórum – pedig idomulna. Mentőcsónak lenne a négypárti egyezség. Ha a parlamenti küszöböt sikerrel venné a magyar pártok koalíciója, az MKDSZ nem feltétlenül zárná ki az együttműködést akár az olyan pártokkal sem, mint a Smer. (Fehér Csaba)
  • Nagyszombat megyében az MKP a liberálisokkal szót tud érteni. A felvidéki pártok közötti vita ahhoz hasonlít, mint amikor ég a ház, közben meg megy a civakodás a bútorok miatt. Nagyon rövid időn belül, lehetőleg ősz elejéig meg kell állapodni az együttműködés részleteiben (Menyhárt József)
  • A négypárti egyezkedés erdeményeként nem kaphat statisztaszerepet a Magyar Fórum (Simon Zsolt)
  • A szlovák pártok nem tudnak a magyarok fejével gondolkodni, ezért kell a magyar képviselet. 1998-ban is megtudtak egyezni a magyar pártok (Együttélés, MKDM, MPP), aminek következtében létrejött az MKP. Az úgynevezett bársonyszékek tövissel vannak kipárnázva, a politikacsinálás nem méznyalogatás (Bugár Béla)

(sp)