A magyarok oltására eskü…

Ardamica Zorán | 2021. április 29. - 09:52 | Vélemény

Tulajdonképpen dicséretes lehetne Orbán szándéka. Azt üzente, ha elfogyott az oltandó magyar regiment… pontosabban minden magyarországi regisztrált magyarok beoltása után ő bizony beoltatja a jelentkező külhoni magyarokat is. Azt nem tudni, állampolgárság is kell-e majd ehhez, vagy elég lesz a Magyar vagyok, nem turista harci kiáltás, vagy pólófelirat, mert utóbbit én is tudom produkálni, bár én már egyszer be lettem csippelve külhonban-itthon…

A magyarok oltására eskü…
Fotó: TASR

Mindenesetre, ha politikai fogás, ha nem, valamilyen célja van és valamilyen eredménye lesz („… vagy megy valahová”).

Na de na de:

Ő is csak azzal olt, amivel pl. Szlovákiában oltakozhat a magyar, kivéve 2 olyan vakcinát, amely itt hiánycikk. A kínait nemigen hiányolja senki, az oroszt viszont… Na, arról a brazilok a szlovákok után/mellett most derítették ki, hogy benne szaporodásra képes hordozóvírus van.

Az oroszok maguk is vittek haza mintákat a szlovákoknak eladott csomagból, hogy maguk is bevizsgálják, mi a túrót adtak el…

Szóval mégiscsak politikai izé lesz ez, amely az orosz presztízs megerősítéséről szól, nem (csak) a magyar emberek egészségvédelméről.

Ma már nincs olyan gond pl. Szlovákiában, hogy valamely itteni magyarnak vagy nem magyarnak ne jutna vakcina – szervezési nehézségek akadnak. El kell ismerni, Magyarország mostanáig többet oltott, de a fennakadás után azért lendületet vett itt is az oltás. Olyannyira, hogy egyes vidékeken lasszóval fogják a pácienst és már a 16 éves korosztály is regisztrálhat. Környezetemben pl. azt tapasztalom, hogy az emberek, legyenek bár magyarok, férfiak vagy asszonyok, nem hallgatnak eléggé Kop… Orbán vezérre meg Matovič vezérre sem, a tudósokra sem, az orvosokra sem, és kb. 30-40 százalékuk (ismétlem, a saját, magyarlakta környezetemben, statisztika erre vonatkozóan nincs, ha van, akkor érdeklődéssel várjuk) elutasítja az oltást vagy kivár.

Az elutasítókat OV sem menti meg, csak a magasságos – legyen úgy, mentse meg őket.

A kivárók között viszont akad, aki kifejezetten az orosz oltást várja és a putyini rezsim megbízhatóságának simogató kezébe helyezi egészségét. Vagy amit tán nem egészen tudatosít: környezetének sorsát is. S mivel a Szputnyikot most már Szlovákiában várhatja akármeddig, ez az a célcsoport, amelyet OV felhasználhat saját oroszbarát politikai céljainak megfelelően. Jelesül minimum a Szlovákiával ápolt kiváló kapcsolatok erősítése terén…

Miközben – ha a Szputnyikban az a kis szemét, az a pár sejt, amely segítheti az adenovírus szaporodását - mégsem vezet nagyobb bajhoz – esetleg valóban jót is tesz a nemzet egy önkéntes részével. Ki merhetné kárhoztatni?

Ügyes. Márcsak azért is, mert ez így nemcsak külpolitikai, hanem szlovák belpolitikai kérdés is lesz. Pedig nem lehetne az, ha a szlovák kormány egészségügyi és általában belpolitikája elég normális és elég célravezető lenne.