"A magyarok ügyei csak a magyaroknak fontosak" - Forró Krisztián Érsekújvárban kesergett

2023. augusztus 19. - 10:28 | Belföld

Csak erős magyar parlamenti képviselettel léphetnek fel eredményesen nyelvi jogaikért, az anyanyelvi oktatásért, régióik felemelkedéséért a szlovákiai magyarok - hangoztatta a Szövetség elnöke Érsekújváron pénteken.

"A magyarok ügyei csak a magyaroknak fontosak" - Forró Krisztián Érsekújvárban kesergett
Fotó: Forró Krisztián / Facebook

Forró Krisztián az államalapítás kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy Szent István egy modern állam alapjait rakta le, és ráismert a nemzet egységének és stabilitásának fontosságára, továbbá "az ő bölcsessége révén sikerült (...) egyesíteni a magyar nemzetet".

Úgy vélekedett: "napjainkban a Felvidéken a stabilitás teljes hiányát láthatjuk az állami vezetés részéről", és "a felvidéki magyarok számára különösen fájó volt az elmúlt három esztendő".

Azt mondta: az ország válságból válságba, botrányból botrányba zuhant, azt növekvő munkanélküliség, megélhetési gondok jellemzik.

Úgy fogalmazott, hogy a közelmúltban többszörösen széthullott központi kormányzat óriási károkat okozott az egész országnak, különösen a magyarságnak.

"Évek óta a partvonalról kell néznünk, ahogy Pozsonyban a szlovák politikusok régióinkról, a magyarlakta területekről, jogainkról döntenek, miközben (...) nagyon szerény eszközökkel tudjuk csak befolyásolni a döntéseket" - jelentette ki.

Azt mondta, hogy parlamenti érdekképviselet nélkül gyengék és védtelenek a szlovákiai magyarok, ennek pedig véget kell vetni.

Aláhúzta: Szent István felismerte, hogy "a magyarok ügyei sem Bizáncnak, sem a Német-római Császárságnak nem fontosak, kizárólag nekünk, magyaroknak", és ugyanezt az elmúlt évek tanulságából a felvidéki magyaroknak is be kell látniuk.

"A saját dolgaink kizárólag nekünk, magyaroknak fontosak, ígérhetnek bármit a szlovák pártok" - húzta alá.

Úgy vélekedett, hogy csak erős magyar parlamenti képviselettel léphetnek fel eredményesen nyelvi jogaikért, az anyanyelvi oktatásért, régióik felemelkedéséért a szlovákiai magyarok.

(MTI)