Magyarország nem zárja el a pénzcsapot, mondta Szijjártó a Szövetség vezetőinek

2021. október 5. - 10:28 | Belföld

A frissen megalakult Szövetség vezetőivel találkozott Pozsonyban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Amellett, hogy üdvözölte az egységes magyar párt megalakulását, bejelentette azt is, hogy a magyar kormány folytatja a pénzügyi támogatások folyósítását. Pontosabb összeget csak az egyházak esetében mondott.

Magyarország nem zárja el a pénzcsapot, mondta Szijjártó a Szövetség vezetőinek
Fotó: Paraméter

A magyar külügyminiszter szerint Magyarország célja mindig egy erős Közép-Európai együttműködés megteremtése. „Minél jobb az együttműködés Magyarország és a szomszédos országok között, annál jobb a szomszédban élő magyar nemzeti közösség helyzete, vagyis minél jobb a magyar-szlovák együttműködés, annál jobb a felvidéki magyaroknak” – jelentette ki Szijjártó. Hozzátette, hogy Magyarország a szlovákiai magyarokra erőforrásként tekint.

Szijjártó sikernek tartja a három párt egyesülését, és bízik benne, hogy a célja, vagyis a parlamenti bejutás is sikeres lesz.

„A magyar kormány kész szorosan együttműködni a Szövetséggel” – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó megerősítette azt is, hogy folytatódnak a magyagyarországi támogatási programok. „Eddig 21 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési támogatást adtunk, aminek nyimán Szlovákiában 41 milliárdnyi beruházás jött létre” – jelentette ki Szijjártó.

A vállalkozásoknak pontos összeget nem ígért a külügyminiszter, de az egyházak esetében mondott számokat is. A folytatódó egyháztámogatási program keretében a következő egyéves időszakban 1,4 milliárd forintnyi (3,8 millió euró) támogatással számolnak. Ebből a legnagyobb komáromi Szent András templom felújítására szánt 360 millió forint (egymillió euró) lesz.

„Preferenciaként kezeljük a határon átnyúló fejlesztéseket is” – mondta a külügyminiszter.

A Szövetség nevében Forró Krisztián pártelnök, Sólymos László, az OT elnöke és Mózes Szabolcs alelnök tárgyalt Szijjártóval. Forró szerint igyekezni fognak, hogy még erősebb kapcsolat épüljön segítségükkel Szlovákia és Magyarország között, hiszen pártja érdekelt mindkét ország sikeres fejlődésében.

Szijjártó a szlovákiai magyar politikusokkal való tárgyalások után a szlovák külügyminisztériumban tárgyal Ivan Korčok szlovák külügyminiszterrel.

- lpj -