Magyarország terasznyitásban beelőzi Szlovákiát, bár odaát háromszor annyi az új fertőzöttek száma

2021. április 23. - 11:52 | Külföld

Magyarországon megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

 

Magyarország terasznyitásban beelőzi Szlovákiát, bár odaát háromszor annyi az új fertőzöttek száma
Facebook

Kiemelte: a jövő hét közepén,

szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a mozik, a múzeumok, a könyvtárak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is - sorolta.

Hangsúlyozta: lépésről lépésre újraindítják az országot.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 16-18 év közöttiek beolthatók Pfizerrel, ezért ebből az oltóanyagból annyit különítenek el, amennyi nekik kell. Magyarország még nem vállalja a 12-16 év közöttiek oltását, ehhez további vizsgálatok kellenek - tette hozzá. A kormányfő kifejtette: a teraszok nyitásához egy-két szabályt meg kellett változtatni, és mivel a teraszok este fél 10-ig nyitva lehetnek, a kijárási tilalom szombattól 11 órakor kezdődik.

Kitért rá: az iskolák újranyitása a vártnál zökkenőmentesebben alakult, jóval ötven százalék felett volt a gyermekek száma az óvodákban és az iskolákban. Elmondta: mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, de az egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya egy százalék, így lényegében már védettnek tekinthető az, aki egy oltást kapott. Az oltás továbbra is fontos, és a felnőtt lakosság több mint fele védett lesz a jövő hét közepére - közölte. Hozzáfűzte: új internetes felületet indítottak, ahol időpontot lehet kérni az oltásra.

Mivel nagy mennyiségben érkezik vakcina a következő napokban,

május közepére előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. Akkor a világ bármely pontjáról jöhetnek majd magyarok és megkapják a vakcinát - közölte.

A miniszterelnök a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy a járványveszély nem múlt el, és az országnak működőképesnek, cselekvőképesnek kell lennie. Fontos, hogy ez a parlament nyári szünete alatt is így legyen, és a kormány minden szükséges döntést meg tudjon hozni akkor is - magyarázta.

Közölte: nem politikai verseny tárgya a halottak száma, és több méltósággal is lehetne beszélni az elhunytakról. Az EU-nak van egy adatszolgáltatási felülete, ahol közlik, hogy az utolsó békeévhez képest a covidos évben mennyien haltak meg. Magyarország itt "tartható pozícióban" van, inkább a jobban teljesítő országok között áll - mondta. Hozzátette: a magyar statisztikákban viszont a Covidban és a Coviddal meghaltak közötti különbség nem jelenik meg.

Ahogy arról ma is beszámoltunk, Magyarország nagyon rosszul áll a lakosságarányos elhalálozásban. Az Európai Unióban itt a legrosszabb a helyzet. Legutolsó adatok szerint a szomszédos országban 3427 új fertőzöttet azonosítottak, és 207 beteg halt meg, míg Szlovákiában 485 új fertőzöttre bukkantak és 48-an vesztették életüket. Arányaiban tehát Magyarországon háromszor több az új fertőzött, és kétszer több a covidban elhunytak száma, mint Szlovákiában.

(MTI/para)