Magyarország is védeni fogja Szlovákia légterét

2023. január 27. - 14:47 | Belföld

Magyarország bekapcsolódik Szlovákia légterének védelmébe – jelentette ki pénteken Jaroslav Naď (OĽaNO) megbízott szlovák védelmi miniszter, miután Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszterrel tárgyalt Budapesten.

Magyarország is védeni fogja Szlovákia légterét
Fotó: TASR/DUNA/MTI-Zoltán Máthé

A megbeszélés fő témája a biztonság- és a védelempolitika aktuális kérdései, az ukrajnai helyzet, valamint a V4-ek együttműködése és Szlovákia légterének védelme volt.

Naď emlékeztetett arra, hogy Lengyelország és Csehország tavaly ősz óta védi a szlovák légteret. "A vonatkozó szerződések aláírása után Magyarország bevonása által a Visegrádi Négyek valódi projektjéről beszélhetünk” – hangsúlyozta.

Szlovákia Magyarország egyik legszorosabb szövetségese, és a két ország elkötelezett a szoros és rendszeres párbeszéd fenntartásában – jelentette ki a magyar honvédelmi miniszter. Szlovákia és Magyarország szomszédos, történelmünk, kultúránk és a jelenlegi helyzet számtalan szálon köt össze minket és mindketten elkötelezett NATO-szövetségesek vagyunk - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzátette: a kétoldali kapcsolataik szorosak és rendszeresek.

Szalay-Bobrovniczky elmondta, a szlovák védelmi miniszterrel egyaránt fontosnak tartják a NATO keleti szárnyának megerősítését. Tárgyaltak arról is, hogy hamarosan szlovák tábornok veszi át a székesfehérvári székhelyű Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) vezetését.

Naď a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, örül, hogy a két ország közötti együttműködés a védelem terén is problémamentes. Megjegyezte: vannak olyan témák, amelyekben teljesen egyetértenek, és vannak, amelyekben nem, de ez nem azt jelenti, hogy ezekről nem kell tárgyalniuk, épp ellenkezőleg, ezekben kell megegyezniük.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, áttekintették az ukrajnai háború ügyét is. Megismételte: Magyarország álláspontja a háború kitörése óta ismert és változatlan. A béke pártján állunk és azt szeretnénk, ha minél hamarabb béketárgyalások következhetnének be - mondta. Kiemelte: Magyarország elítéli Oroszország agresszióját a független Ukrajnával szemben, és kiáll Ukrajna területi integritása és függetlensége mellett.

Szlovák kollégája az ukrajnai háborúról azt mondta, a két ország kölcsönösen tiszteletben tartja egymás álláspontját. Együtt igyekszünk találni olyan pragmatikus megoldásokat, amelyek segítenek Ukrajnának, hogy védekezni tudjon és le tudja győzni az orosz inváziót - jelentette ki.

Jaroslav Naď hangsúlyozta: Szlovákia továbbra is segíteni fogja Ukrajnát politikai, diplomáciai, humanitárius és katonai területen. Meg vagyunk győződve, hogy Ukrajna oldalán van a morális és nemzetközi jog, és segíteni akarunk Ukrajnának abban, hogy ezt meg tudja védeni - emelte ki.

A tárgyaláson érintették a nyugat-balkáni helyzetet is, a miniszter pedig megköszönte Szlovákiának, hogy rendőröket küldött Magyarország déli határára.

A magyar szerepvállalásról a szlovákiai légtérrendészeti feladatokban azt mondta, várhatóan a tavaszi V4 miniszteri találkozón alá tudják írni az erről szóló megállapodást.


(TASR/MTI)