Magyarországon egyeztettek a V4-ek védelmi miniszterei és miniszterhelyettesei, köztük Jaroslav Naď is

2021. október 2. - 08:56 | Belföld

A visegrádi országok katonai-védelempolitikai kérdéseiről és kihívásairól, a hibrid hadviselés kihívásairól, valamint a katonai egészségügy területén létrejövő lehetséges együttműködésről is egyeztettek a V4-es országok első alkalommal megtartott védelmi miniszteri értekezleten pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Erdőbényén.

Magyarországon egyeztettek a V4-ek védelmi miniszterei és miniszterhelyettesei, köztük Jaroslav Naď is
Jaroslav Naď (MTI)

Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón rendkívül hatékonynak és eredményesnek nevezte Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszterrel, illetve Wojciech Skurkiewicz lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettessel és Jan Havránek cseh védelmi miniszterhelyettessel folytatott megbeszélést.

Kidolgoztak és aláírtak egy úgynevezett "miniszteri feladatszabást a magyar V4 elnökség védelmi tevékenységéről", ami meghatározza a védelempolitika kérdéseit, a vezérkari főnökök, valamint a fegyverzeti igazgatók feladatait - fogalmazott a magyar honvédelmi miniszter, hozzátéve, a jövőben ennek a dokumentumnak megfelelően akarják folytatni a közös együttműködést a három szakterületen.

A tárgyaláson szóba került a nemzeti védelmi képesség fontossága, valamint megvitatták a szövetségi rendszer egységét érintő felvetéseket. A rendszer erejét a nemzetállamok ereje adja, ezért kiemelt helyen kell kezelni ennek kérdését, mivel erre épülnek például a nemzeti haderőfejlesztési programok - hangoztatta Benkő Tibor. Mint mondta, a hibrid hadviselés és azon belül a kiberműveletek kérdése kiemelt helyen szerepel mind a négy országban, "ennek szükségszerűsége és fontossága megkérdőjelezhetetlen", illetve egyetértés van a V4-ek között az önkéntes tartalékos katonai szolgálat fenntartásában és alkalmazásában is.

A magyar, a szlovák, cseh és lengyel delegáció áttekintette az afganisztáni katonai missziók tapasztalatait, ezen kívül mind a négy országnál kiemelt figyelmet kap az afrikai szerepvállalás, például a Takuba-műveletben történő részvétel. A V4-ek egyetértettek abban, hogy a feladat előkészítése és végrehajtása során kiemelt figyelmet kell szentelni a stratégiai kommunikációra, illetve annak tervszerű és korrekt alkalmazására. Hasonló konszenzus született a felek között a Nyugat-Balkán békéjének megteremtésében és fenntartásában.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter a tájékoztatón a katonai egészségügy területén rejlő együttműködési lehetőségeket kiemelve azt mondta, az elmúlt másfél év rávilágított a katonai orvoslás fontosságára. A katonai tisztviselők rendkívül sokat tettek a koronavírus elleni küzdelemben, a szoros együttműködést megvalósítva pedig még tovább segíthetik a négy ország polgárait - jegyezte meg.

A szlovák tárcavezető megköszönte Benkő Tibornak azt a katonai egyészségügyi segítséget, amelyet Magyarország nyújtott szakemberei Szlovákiába küldésével.

Naď az együttműködés másik lehetőségét az ipari védelmi kooperációban jelölte meg, hozzátéve, ezen a területen még korlátozott eredmények vannak, de a közös lőszerbeszerzésekről már sikerült egyeztetéseke folytatni.

Jan Havránek cseh védelmi miniszterhelyettes hangsúlyozta, a találkozó során nyitott, őszinte és baráti hangulatú beszélgetéseket folytattak, ez is bizonyítja, hogy jól működik a visegrádi együttműködés.

„Megbeszéltünk konvencionális, hagyományos projekteket, szóba kerültek a harccsoport-koncepció, az összehaderőnemi logisztikai támogató parancsnokság, vagy a katonai mozgékonyság kérdései, utóbbi nagyon fontos a védelem kiterjesztéséhez és biztosításához a közép-európai régióban“ – fogalmazott.

A cseh miniszterhelyettes megerősítette, a V4-ek egységes fellépéssel szeretnék a független Európát megvalósítani, ugyanakkor nem szeretnék gyengíteni a transzatlanti szövetséget.

A prioritások változatlanok, továbbra is szeretnénk az együtt alkalmazhatóságot növelni, illetve a képeségeket építeni mind a NATO-ban és az Európai Unióban, illetve növeljük vállalásainak mindkét szervezetben - jelentette ki a tájékoztatón Wojciech Skurkiewicz. A lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes a V4-ek egyik legnagyobb sikerének a közös harccsoport koncepcióját nevezte, amely a tervek szerint 2023-ban állhat majd fel.

A lengyel miniszterhelyettes a lengyel-fehérorosz határon épülő kerítéssel kapcsolatban azt mondta, a szejm döntése értelmében az érinett területen december 2-ig van érvényben a rendkívüli állapot. Július óta 140 kilométer hosszban épült ki az ideiglenes kerítésrendszer, a határszakaszon pedig mintegy 2400 katona és 600 fős egyéb védelmi erő teljesít szolgálatot - tette hozzá.

(TASR/MTI)