Magyarországon kifinomult az antiszemitizmus, de jobb, ha az ország nem szigetelődik el. Ja, és Csáky már belátta, hogy anno hazudott

2018. szeptember 11. - 04:22 | Belföld

Érdekes beszélgetésre került sor hétfőn este a DenníkN szervezésében, ahol Orbán Viktor Magyarországát járták körbe a meghívott vendégek - Cséfalvay Katalin, a parlament külügyi bizottságának hidas elnöke, Rastislav Káčer, Szlovákia korábbi magyarországi nagykövete, valamint Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatótanácsának elnöke. A legidőszerűbb kérdésektől kezdve a múlt homályába vesző részletekig mindenről szó esett a több mint két órás beszélgetés alatt, amiből még az is kiderült, az MKP mostani európai parlamenti képviselője írásba adta, hogy a párt 2007-es kongresszusa előtti időszakban hazudott. De ne szaladjunk ennyire előre.

Magyarországon kifinomult az antiszemitizmus, de jobb, ha az ország nem szigetelődik el. Ja, és Csáky már belátta, hogy anno hazudott
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

A napilap szervezésében levezényelt eszmecsere egy roppant aktuális kérdéssel, a magyar jogállamisági helyzetről szóló, Judith Sargentini EP-s zöldpárti képviselő által összeállított anyaggal indított, amit az uniós politikusok kedden tárgyalnak meg Strasbourgban. Cséfalvay Katalin mindjárt meg is kapta a kérdést, mit tenne, ha az Európai Parlament képviselőjeként szavazhatna, elmarasztalná-e az orbáni politikát. A Híd külügyi szakpolitikusa elmondta, szerinte rosszabb lenne, ha Magyarország elszigetelődne, ráadásul a pártjának frakciója (ami megegyezik a Fideszével, valamint az MKP-jéval is) a néppárti (EPP) képviselőcsoport egységet szeretne demonstrálni, és annak tagjainak többsége nem támogatja majd a határozatot. Ahogy például a hidas Nagy József sem fogja, derült ki a képviselő megjegyzéséből. Úgy véli, ha izolálnák Orbánt, könnyen csatlakozna más populistákhoz, ezért jobb fenntartani a párbeszédet Magyarországgal.

Világi Oszkár bár tegező viszonyban van Orbán Viktorral, elutasította, hogy a magyar kormányfő embere lenne. A Fidesz elnökéről szólva elmondta, ő “nem populista, inkább a keresztény értékek pártfogója“, és szerinte ha a miniszterelnök elhagyná az EPP-t, nem ülne be egy populisták által alkotott frakcióba, hanem egy keresztény eszmeiségű irányzat élére állna. Az Orbánhoz hasonlóan liberálisból konzervatívvá érlelődött gazdasági szakember megjegyezte, a fő probléma a menekültügyi kérdéssel az, hogy van egy csoport, amelyik azt hiszi magáról, hogy erkölcsi joga van meghatározni, mi a helyes megoldás, és aztán a többieket pedig leszélsőségesezi, lepopulistázza. A Magyarországon sokat bírált letelepedési kötvényekről megjegyezte, ellentétben a menekültek sokszor ellenőrizhetetlen mozgásával, itt minden a lefektetett törvények szerint történt, ezért azzal nincsen komolyabb baj.

Rastislav Káčer egy pillanatig nem rejtette véka alá, hogy a mostani budapesti politikai kurzussal baja van. Az öt évig nagykövetként Magyarországon élő diplomata szerint ijesztő az a légkör, ami az országot jellemzi. Amelyiknek sajátossága a „mindenkinél jobbak vagyunk“ hozzáállás, ugyanakkor a „világ összefogott ellenünk“ tipusú mártírtudat érzése mindent körbeleng. Külön kiemelte a Fidesz egyik ismert politikusának, Kósa Lajosnak egyik beszédét, amiben a magyarokat az isten által kiválasztott nemzetéhez sorolta. Az exdiplomata úgy véli, a kétharmados többség nem magyarázat mindenre, mert ilyen alapon akkor az észak-koreai Kim Ir Szen is mindent megmagyarázhatott volna az elsöprő erejű támogatottságával.

Káčer bírálta az EPP-t, mondván, a Néppárt már a kezdetekben hibát követett el azzal, hogy az elveit sokszor feladva üzletelt a tagpártok szavazataiért. Ez szerinte most vissza fog üni, és össze fog zsugorodni, majd szétesik a most legnagyobb EP-s frakció.

Világi visszautasította, hogy távol-keleti diktátorokkal hasonlítsák össze a magyarországi demokratikus választási szabályokat, és a tényekre hívta fel a figyelmet. Ilyen faktum szerinte az, hogy az emberek jobb körülmények között élnek: például vagy 780 ezerrel többen dolgoznak az országban, az államadósság csökkent, a gazdaság meg szépen növekszik, a közbiztonság szilárdabb. Azt is kiemelte, hogy a néha elhangzó antiszemitizmus vádja már csak azért sem tartható, mert a magyar alaptörvény kimondja, hogy a hazai zsidók a többségi nemzet részét alkotják, a holokauszttagadas bűncselekménynek számít, ahogyan a náci jelképek használata is. Ennél a résznél a DAC tulajdonosa fel is tette a kérdést, mennyi évnek, hány választási időszaknak kell eltelnie, hogy a szlovákiai magyarokról az országuk alkotmánya az említettekhez hasonlóan fogalmazzon.

Káčer visszakanyarodott ahhoz a megállapításhoz, hogy Orbán összeesküvés-elméleteket gyárt Soros Györggyel kapcsolatban, a magyar (közszolgálati) sajtót teljesen felszámolta, de a legmegdöbentőbb az egykori nagykövet számára a Fidesz korábbi jelszava: "Magyarország a magyaroké". Ilyen mottót – fordított helyzetben, azaz "Szlovákia a szlovákoké" – elképzelhetetlennek tart nálunk. Ugyanakkor tarthatatlannak véli azt a szlovák beidegződést is, hogy a magyarok ezer éven keresztül elnyomták volna a szlovákokat. Ha ez így lett volna, akkor már rég nem is lenne szlovákság – jegyezte meg. Hozzátette, a

Magyarországon töltött öt esztendő alatt tudatosította, hogy számos elítélendő dolog, mint például az antiszemitizmus is, milyen kifinomultan, szofisztikáltan jelenik meg az ottani közpolitikában. De hogy ne csak kedvezőtlent mondjon a magát magyarbarátnak valló korábbi külügyér, Orbánról megjegyezte, úgy központosítja a hatalmát, hogy e „technológiának“ kiváló szakértője, és teszi ezt úgy, hogy a pártelnök egy sugárzó személyiség, aki mindenkit elbűvöl.

Ettől még, vagy inkább ezért is tehet olyan lépéseket, hogy a kegyeiből kiesettek szinte megszűnnek létezni, de a felkaroltakból, mint amilyen például a kormányfő szülőfalujának volt polgármestere is, leggazdagabb embert kreál.

Ennél a pontnál, az oligarchák témánál rukkolt elő a műsorvezető, Mirek Tóda egy Világinak szegezett váratlan kérdéssel, az úgynevezett Gorilla-iratokkal összefüggésben. „Soha egyetlen rendőr sem állította, hogy közöm lenne a Gorilla-ügyhöz“ - jegyezte meg Világi a még 2006-ban lejátszódó eseményekkel kapcsoltaban, amikor a Penta pénzügyi csoport képviselői sorban találkoztak politikusokkal, befolyásos állami tisztviselőkkel egy a titkosszolgálat által lehallgatott pozsonyi lakásban. Bár vagy tizenötször előbukkant a neve az említett iratokban, Világi elmondása szerint még azt sem tudja, hol található az a bizonyos bedrótozott fővárosi ingatlan.

És ha már itt tartott a beszélgetés, a moderátor 2006-hoz képest egy évet lépve előre felelevenített egy Csáky Pállal kapcsolatos ügyet. 2007-ben, 11 éve került sor ugyanis az akkor még – a szlovákiai magyar közéletben - egyeduralkodó MKP tisztújító kongresszusára, ahol az elnöki tisztséget Csáky Pál meg akarta szerezni az akkori pártvezetőtől, Bugár Bélától.

Ekkor hangoztatta a ma MKP-s színekben Brüsszelben képviselősködő Csáky, hogy akkoriban úgy tűnt, „nem a pártnak volt gazdasági háttere, hanem a gazdasági háttérnek volt egy saját pártja.“ És ezzel Bugár akkori kihívója Tóda szerint Világira utalt. A Slovnaft irányítója erre megjegyezte, az ilyen és ehhez hasonló ominózus mondat a 2007-es kongresszus előtt hangzott el, és ez a Csáky-féle kampány része volt. De a ma már uniós színtéren aktív politikus „írásban elnézést kért az igaztalan állítások miatt“ - zárta rövidre a témát Világi. „Írásba adta azt is, hogy többször már nem hozakodik ezzel elő“ - tett pontot a kérdés végére a Slovnaft irányítója.

Még egy komoly összehasonlításra is sor került a pódiumbeszélgetésen. Felmerült a kérdés, milyen párhuzam vonható a Marian Kotleba vezette szélsőséges tömörülés, illetve a Fidesz között. Rastislav Káčer szerint semmilyen hasonlóság sincs a két párt között, Kotlebáékat annyira alpárinak tartja, hogy nem is talált arra szavakat. Még "a Jobbik is ezerszer kifinomultabb Kotlebáéktól“, ugyanakkor a Fideszt radikálisabbnak tartja a korábban Vona Gábor által vezetett párttól.

Egy Orbán világtörténelmi jelentőségét feszegető kérdésre a korábbi nagykövet megjegyezte, bár a magyar kormányfő nagyon tehetséges hatalomtechnikus, sőt, „a legtehetségesebb, akivel valaha is találkozott“, de nem egy a világ vezető politikusai közül. Még csak nem is európai vezető. Orbán egy víziókat felvázoló politikus, de ha a látomása valósággá válik, a régiónk konfliktussal lesz terhelt.

Itt a teljes beszélgetés, amelyben a vonatkozó részre a 68-ik percben kerül sor, 1:07:33-tól:

(espé)