Magyarországon nagy az érdeklődés az 5-11 éves gyerekek oltása iránt

2021. december 18. - 15:57 | Külföld

Nagy az érdeklődés az 5-11 éves gyermekek koronavírus elleni oltása iránt - közölte az első napok tapasztalatairól beszámolva a Budai Gyermekkórház főorvosa.

Magyarországon nagy az érdeklődés az 5-11 éves gyerekek oltása iránt
Leragasztják egy fiú karját, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatával a Budai Gyermekkórházban kialakított oltóponton 2021. december 18-án (Fotó: MTI)

Madarasi Anna az első oltási napokat sikeresnek nevezte, mindenki fegyelmezett volt - mondta -, és tartották az időpontokat is.

Az oltás beadása után a 15 perces megfigyelés alatt senkinél nem alakult ki szövődmény - emelte ki, hozzátéve: azt még nem lehet megmondani, hogy karfájdalom, fáradékonyság, láz jelentkezik-e a gyerekeknél az oltás utáni napokban.

Magyarországon az 5-11 éves gyerekeket is előzetesen regisztrálni kell, és csak súlyos vagy akut lázas betegség esetén nem adható be a vakcina.

A főorvos szerint fontos a gyerekek oltása a járvány megfékezéséért, mert sokuknál nem vagy csak alig jelentkeznek tünetek, amely alapján kiderülhetne, hogy fertőzöttek. Volt például az intézményben olyan nap, amikor a műtétre előjegyzett öt gyermekből mind az ötnek pozitív lett a PCR-tesztje - mondta Madarasi Anna.

Magyarországon kedd hajnalban megérkezett az 5-11 éves gyermekek oltására alkalmas Pfizer-vakcinaszállítmány, így - ugyanúgy, mint Szlovákiában - szerdán országszerte elkezdődhetett az ő oltásuk is.

Szlovákiában a szülők már szintén regisztrálhatják gyermekeiket az oltásra. A kicsik vakcinázásáról nemrég Dr. Rajzák Edittel, a dunaszerdahelyi kórház gyermekosztályának főorvosával beszélgettünk bővebben.

(MTI)