Magyarországon tanul? Itt egy jó hír! Jelentősen bővülhet azok köre, akikre nem vonatkozna az állami karantén

2020. április 28. - 17:51 | Belföld

A kötelező állami karantén alóli kivételek a személyek, valamint a határ menti térségek szélesebb körére vonatkozhatna, nem csupán az egészségügyi szakemberekre és a Cseh Köztársaság határ menti régióira. A központi válságstáb ülése előtt ezt Martin Klus külügyi államtitkár (SaS) közölte.

Magyarországon tanul? Itt egy jó hír! Jelentősen bővülhet azok köre, akikre nem vonatkozna az állami karantén
Fotó: Paraméter

"Szeretnénk, ha jelentősen bővülne a kivételezettek csoportja. Úgy tűnik, hogy ez vonatkozhatna a szociális szolgáltatások területén dolgozókra is, nemcsak a Cseh Köztársaságban, hanem Ausztriában is" - mondta Klus. Ez a kivétel az Alsó-Ausztria, Burgenland és Bécs szövetségi államokban dolgozó szlovákokra vonatkozna. Elegendő lenne számukra is, ha a munkáltató kiállítana egy igazolást és az egészségi állapotukat egy negatív vírusteszttel bizonyítanák.

A minisztérium javasolja a kivételek körébe bevonni a csehországi, az ausztriai és a magyarországi hallgatókat is. Az ingázókkal egy háztartásban élőkre is vonatkozhatna a kivételezett bánásmód. Mindez már csütörtökön léphetne érvénybe, május első meghosszabbított hétvégéje előtt, "azonban a dátumot a központi válságstáb határozza meg" - tette hozzá az államtitkár.

Klus arról is tájékoztatott, hogy folynak a tárgyalások egy kialakítandó turistafolyosókról. "Többoldalú tárgyalásokról beszélünk, ezekre szerdán, a V4-ek miniszteri találkozóján térünk vissza" - jegyezte meg Klus.

Ahogy arról beszámoltunk, Mária Patakyová, az állampolgári jogok biztosa is arra kéri az országos tiszti főorvost, vizsgálja felül a kötelező hatósági karantén rendszerét.

tasr