Magyarul köszöntötte a gazdákat, és lerakta az alapokat Dunaszerdahelyen az új miniszter

2021. június 23. - 07:00 | Régió

A két héttel ezelőtt kinevezett földművelésügyi miniszter, Samuel Vlčan tett látogatást a Szlovákiai Agrárkamara dunaszerdahelyi közgyűlésén kedden, majd ellátogatott egy hodosi gazdaságba is.

Magyarul köszöntötte a gazdákat, és lerakta az alapokat Dunaszerdahelyen az új miniszter
Samuel Vlčan (Fotók: Cséfalvay Á. András) - További felvételekért kattints!

Vlčan nem új arc a minisztériumnál, ugyanis tavaly tavasszal, az új kormány felállásakor Ján Mičovský (OľaNO) miniszter mellett államtitkár lett, ugyanakkor júliusban le is mondott. A bankszektorból érkező szakember ezt követően Igor Matovič tanácsadója lett, csaknem egy évvel a minisztériumtól történt távozását követően, Ján Mičovský lemondása után azonban az élére tért vissza. Zuzana Čaputová köztársasági elnök június nyolcadikán nevezte ki.

A mintegy 600 gazdát tömörítő Agrárkamara tisztújító közgyűlésén újraválasztották a szervezet elnökének Patasi Ilonát, a meghívott Vlčan miniszter pedig arról is tájékoztatott, hogy az elnök asszony a múlt héttől tagja az ő tanácsadói testületének is.

„Tisztelt elnök asszony és nagyra értékelt mezőgazdászok, kiknek szívügye a vidék és a mezőgazdaság fejlesztése!” – kezdte beszédét a miniszter magyar nyelven Dunaszerdahelyen, a csallóközi és dél-szlovákiai gazdák előtt.

Patasi Ilona

„Tudatában vagyunk, hogy a Csallóközben nagyon jó minőségű élelmiszert gyártanak, ezért a Szovák Agrárkamarával való együttműködésünk nagyon fontos”

– folytatta a gondolatmenetet később. A gazdáknak is azt mondta, hogy kulcsfontosságúnak tartja a velük folytatandó párbeszédet a szlovák agrárpolitikai stratégia kialakítása, illetve a közös agrárpolitikáról zajló egyeztetések során.

A miniszter egyébként többnyire az előtte álló kihívásokról, prioritásairól számolt be, melyek közt a már említett agrárpolitikai egyeztetéseket, az utóbbi időben egyre nagyobb korrupciós botrányokba süllyedő Agrárkifizető Ügynökség (PPA) átalakítását és akkreditációjának biztosítását, transzparens működését és a hatékony ellenőrzési folyamatokat említette.

A gazdák kérdéseire válaszolva beszélt arról is, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanáccsal (Agrifish), tehát az európai miniszterekkel folytatott egyeztetése során közölte, Szlovákia nem támogatja a közös egyezséget, míg a kitűzött környezetvédelmi célokhoz nem kapcsolnak megfelelő mértékű gazdasági és szociális intézkedéseket is, segítendő a mezőgazdászokat és élelmiszergyártókat.

Elárulta, hogy a minisztérium alá tartozó intézmények által nyújtott szolgáltatások minőségét nagyban meghatározza az is, hogy bizonyos szakemberek – például az állategészségügyi ellenőrök – bérezése nagyon alacsony, bruttó bérük alig éri el a 700-800 eurót. Emiatt szerinte egyrészt nagyon nehéz megtartani a főiskolai végzettségű jó szakembereket, másrészt ez rányomja a bélyegét a munkájukra is.

Ugyancsak kérdésre válaszolva fejtette ki, hogy idén 159 millió euró támogatást terveznek kiosztani az aktuális felhívás keretén belül a speciális növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozóknak, emellett további két, összesen 170 millió eurós felhívást készülnek indítani mezőgazdasági termékek piacra vitele, illetve fejlesztése céljából.

„A bankszektorból érkeztem, így minden döntésemet következetes pénzügyi és megvalósíthatósági elemzés előzi meg. Szeretnék pénzeszközöket hozni az agrárszektorba, és az erről szóló vitába a gazdákat is bekapcsolni” – szögezte le több alkalommal is.

A közgyűlés végén Beringer Árpád agrárvállalkozó szólalt fel, aki bízik abban, hogy Vlčan megoldást találhat a gazdák régóta fennálló problémáira. „12 éve várunk olyan problémák megoldására, amelyeket egyszerű lenne orvosolni. Ezek egyike a fiatal gazdák támogatása. Nézzen ránk, mennyire fiatalok vagyunk!” – szúrta oda az idős gazda, hozzátéve, hogy alig van utánpótlás a mezőgazdaságban fiatalokból, de ennek megoldása mindig megragad a felszólalások szintjén.

További régi problémaként felvetette a házi értékesítés rendezését, valamint a pótföldek kimérését, ami 2005-ig probléma nélkül zajlott, azóta viszont csak a gond van vele.

„Akik itt ülnek, tudják, mit jelent a munka. A gazda nem nyolc órát dolgozik, majd hazamegy. Akkor dolgozik, amikor kell, és amikor lehet” – jegyezte meg.

Örömét fejezte ki, hogy a miniszter tanácsadói közé vette Patasi Ilonát, és bízik benne, hogy rajta keresztül eljut a hangjuk a minisztériumba. „Neki viszont legyen ott egy partnere, aki meghallgatja és megoldja a problémákat, ne kelljen újabb 12 évet várnunk” – hangsúlyozta.

A miniszter a lényeget tekintve annyit válaszolt: ámen.

A miniszter Dunaszerdahelyről a szomszédos Hodosba ment, megtekintette egy helyi vállalkozó gazdaságát:

(SzT)