A mai önkormányzatokban újratermelődik a vazallusi rendszer

2022. október 20. - 10:01 | Régió

Polerecky Évának hívnak és az október végén esedékes önkormányzati választásokon indulok negyed-magammal a polgármesteri székért Érsekújvárott. Az alábbiakban néhány gondolatot szeretnék megosztani Önökkel arról, amit az elmúlt években, mint az érsekújvári képviselő-testület tagja tapasztaltam és amelyek alapján döntöttem úgy, hogy megmérettetem magam a polgármesteri székért induló versenyben.

Az önkormányzatiság születése a német Hanza-városok történetéhez kötődik, ahol vagy ötszáz évvel ezelőtt szövetséget kötöttek a céhek. Modern szóval "kollektív stratégiát" dolgoztak ki arról, hogy bárki is legyen hatalmon, ők az öntudatos protestáns kereskedők és iparosok ezentúl összetartanak és nem haddják kijátszani magukat egymás ellen. A közös érdek és az összetartozás tudata erős szövetségbe kovácsolta a dolgos szabad embereket, akik erre meglehetősen büszkék mind a mai napig. Ők egy szabad város szabad polgárai. Nem félnek és egymásra mindig számíthatnak.

Érsekújvárban ma egy derék német bürger hamar megtanulna félni. Úgy, mint a helyiek, akiket megtanított a történelem, hogy ne nagyon hetvenkedjenek, mert nem számíthatnak senkire, ha baj van. Nálunk a civil kurázsi nagyon ritka portéka. Az emberek jól meggondolják kit lájkoljanak a közösségi hálón mert a helyi hatalom ezt ellenőrzi, és “utánanyúl” annak, akit elér. Megpróbálja megfélemlíteni és koncokkal megvenni az embereket.

Városunk a polgári tehetetlenség és kiszolgáltatottság legjobb példája. Immár két évtizede a mindenkori polgármester köré szervezett klientúra uralja.

Ha az emberek meg is próbálják érvényesíteni érdekeiket és érvényesíteni jogaikat, ezt csak név nélkül vállalják, behúzódva valami vagy valaki mögé. Jól ismerik a "Ne ugrálj, mert ráfázol" mondást és a civil kurázsi maximum egy feljelentés erejéig tart. Névtelenül.

Ezt egy német polgár nehezen értené meg. Fogalma sincs róla, hogyan működött a régi rendszer. Ahol egymástól lopni szégyen volt, az államtól viszont dicsőség. Aki lenyúlt valamit a munkahelyéröl az „belevaló szaktárs” volt, aki nem az pedig a „hülye". Nos 50 évnyi diktatúra és 30 évnyi szabad rablás után ma is itt tartunk...

Az önkormányzati törvény nem számol büntető szankciókkal és a közvagyont a mindenkori polgármester és a képviselők szabad prédájának tekinti. Érsekújvárban a büntető feljelentéseket rendre azzal az irattal zárják, amelyben a polgármester úr nyilatkozik, hogy a város érdeke nem sérült.

Lakosaink mindezidáig nagyrészt "individuális stratégiákban" gondolkodnak. A jelenlegi testületben 13 képviselő támogatja a polgármestert, és mindegyikük megtalálta számítását. És persze a város első embere is. Telek-spekulációk, ingyenes bérbeadások, túlárazott projektek. Egy legutóbbi eset - a 30-éve lezárt városi szemétlerakatot illegálisan újranyitotta az egyik helyi építési vállalkozó. 40-ezer tonna építkezésről kitermelt föld került elhelyezésre. A tranzakció becsült értéke 600 ezer euró - volt…

Az alábbi ábra 2021-ben készült és a polgármestert-támogató 13-as képviselő csoport érdekeltségi viszonyait térképezte fel. Így élünk mi itten délen... És a változás reményében indulok az esedékes polgármesteri választásokon.


www.evapolerecka.sk

(PR-cikk)