Majdnem másfél milliárd euróba kerülhet Szlovákia energetikai átalakulása

2022. május 23. - 16:31 | Belföld

Az Európai Bizottság múlt héten beterjesztette javaslatát az orosz energiától való függőség megszüntetésére. Az energiaspórolásra, a források diverzifikálására, valamint az új zöldenergia-források kiépítésének felgyorsítására 2027-ig megközelítőleg 210 milliárd euróra lesz szükség.

Majdnem másfél milliárd euróba kerülhet Szlovákia energetikai átalakulása
Fotó: TASR

A tagállamok ezt a megújulási tervből származó pótlólagos kölcsönből, vagy egyéb EU-s alapokból fedezhetik – nyilatkozta hétfőn Vladimír Šucha, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének vezetője.

Szlovákia az új források által megközelítőleg 300-400 millió euróhoz juthat hozzá. „Ha pályázni akarunk ezekre a forrásokra, új fejezetet kell nyitnunk a megújulási tervben, amely az Oroszországtól való függés csökkentését érinti majd” – mondta Šucha. Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság új finanszírozási lehetőségeket nyit meg. Ilyen például a kohéziós politikai források, vagy a mezőgazdasági politikára és vidékfejlesztésre elkülönített források 12,5 százalékának az átcsoportosítása.

Šuch szerint egyelőre nincs számszerűsítve, hogy ezekből a forrásokból milyen pénzügyi csomag mehetne Szlovákia energetikai átalakulására, de hozzávetőlegesen 1,4 milliárd euróról van szó.


TASR/para