A majomhimlő elleni védőoltást a veszélyeztetett személy kérésére lehetne beadni

2022. június 6. - 16:31 | Belföld

Szlovákiában csak a fertőzésveszélynek kitett közeli hozzátartozókat és egészségügyi dolgozókat lehet saját kérésükre beoltani majomhimlő ellen - derül ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) állásfoglalásából, amelyet Daša Račková, a hivatal szóvivője juttatott el a TASR hírügynökséghez.

A majomhimlő elleni védőoltást a veszélyeztetett személy kérésére lehetne beadni
Fotó: TASR - illusztráció

„A vakcinát nem, vagy csak ritka estben fogják rutinszerűen alkalmazni a járványok kitörésekor" – magyarázta a szóvivő. Hozzátette, hogy a majomhimlő ellen specifikus vakcina nincs, de a himlő elleni vakcina hatékony, akár 85 százalékos védelmet nyújt. Ezt az Európai Gyógyszerügynökség is regisztrálja.

Szlovákia 2000 adagot vakcinát vásárolna, és ezzel csatlakozik az Európai Bizottság (EB) közös beszerzéséhez. „Feltételezzük, hogy a járványhelyzet alakulása és a rendelkezésre álló információk alapján változni fog a vakcinabeszerzés szükségessége Szlovákia és az EU-tagállamok számára" - tette hozzá Račková.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a vakcina a beszerzési folyamat sikeres lezárulta után lesz hozzáférhető. „A szállítás pontos időpontja, valamint az ezzel kapcsolatos költségek a szerződés megkötése után lesz ismert" - közölte a minisztérium.

A majomhimlős eseteket már több európai országból, köztük Csehországból is jelentettek, de Szlovákiában eddig nem erősítették meg a megbetegedést – közölte az ÚVZ.


(TASR)

Címkék: majomhimlő, oltás