Május 1-től enyhül a szigor a határon, de csak a kiválasztottak számára

2020. április 28. - 19:35 | Belföld

Azok az ingázók, akik az államhatártól nem laknak 30 kilométernél távolabb, nem kell negatív vírustesztet bemutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek Szlovákia területére.  A központi válságstáb keddi ülése után ezt Igor Matovič miniszterelnök és Ján Mikas országos tisztifőorvos  jelentette be.

 

Május 1-től enyhül a szigor a határon, de csak a kiválasztottak számára
Illusztráció

"Figyelembe véve a járványügyi helyzet viszonylag kedvező alakulását hazánkban és a szomszédos országokban is, megszüntetjük ezt a kötelezettséget" - mondta a főhigiénikus. Engedélyezik az ingázók gyermekeinek és a kiskorúak belépését is az ország területére.

A kötelező állami karantén alóli mentességet kiterjesztik a szociális ellátásban dolgozó azon szlovákiai munkavállalókra, akik Csehország és Ausztria Szlovákiával határos régióiban tevékenykednek. Akárcsak az említett régiók egészségügyi dolgozóinak, visszatéréskor nekik is elég egy negatív vírustesztet bemutatni a határon, valamit igazolást a munkaadójuktól.

Mikas bejelentette, hogy kivételek vonatkoznak azokra a főiskolai hallgatókra is, akikre a külföldi tanulmányaikkal összefüggésben felvételi- vagy záróvizsgák várnak. A változások május 1-jén lépnek hatályba. A tisztifőorvos azt is megjegyezte, hogy szerdán újabb intézkedésekről számol be.

Hogy valami enyhülésről döntenek kedden este az illetékesek, azt az is előre jelezte, hogy még a tanácskozás előtt a válságstáb ülésére igyekvő külügyi államtitkár, Martin Klus arról beszélt, olyan javaslatot terjeszt elő, ami lehetővé teszi azt, hogy számos csoport kivételt kaphasson a kötelező hatósági karantén alól. Aztán a végeredményről a Facebook-oldalán számolt be.

Klus ebben azt is megpendítette, hogy egy hét múlva, a helyzet alakulásától függően tovább bővíthetik a kedvezményezettek körét.

TASR