Május 12-én leleplezik Ľudovít Štúr szobrát Párkányban

Több mint három év várakozás után felállítják Ľudovít Štúr szobrát Párkányban. Május 12-én leplezi le a Matica slovenská a Duna-parton, a Szabadság téren. „Jelenleg az előkészítő munkák folynak” – közölte Veronika Matušková, a Matica slovenská szóvivője.

Május 12-én leleplezik Ľudovít Štúr szobrát Párkányban
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A Štúr-szobor felállítása több mint húsz éve téma Párkányban. Az építkezési engedélyt január elején adta ki az illetékes hivatal. A város vezetése nem értett egyet azzal, hogy az emlékművet a Duna partján állítsák fel. Tavaly novemberben állásfoglalást fogadtak el az önkormányzati képviselők a Matica kezdeményezésével kapcsolatban.

„A párkányi lakosok többségének véleményét figyelembe véve az önkormányzat nem támogatja a kezdeményezést és tiltakozik a Matica slovenská helyi szervezetének terve ellen, mely szerint a Duna-parton állítana szobrot Ľudovit Štúrnak. A város önkormányzata, mint ahogyan a lakosai is nagyra tartják a szlovák történelem kiemelkedő alakjait és tetteiket, de álláspontunk szerint a Štúr-szobor felállítása a Duna-parton helytelen lépés lenne, és megzavarná a helyi szlovák és a magyar lakosok békés együttélését”

– áll az állásfoglalásban. A képviselők felhívást intéztek a Maticához, amelyben azt kérték, értékelje át az elképzelést.

Mariána Gešper, a Matica slovenská elnöke szerint minden nemzet számára természetes, hogy kifejezi tiszteletét nagyjai iránt, ennek a tiszteletnek a kifejezése lesz a Štúr-emlékmű felállítása is.

„Szeretnénk, ha úgy tekintenének Ľudovít Štúrra az emberek, mint a megbékélés és a békés együttélés szimbólumára, végtére is Štúr széles néptömegeket képviselt a történelmi Magyarországon, és a szlovákok nemzetiségi jogaiért harcolt. Lényegében azt akarta, ami ma már természetes demokratikus jog Szlovákia minden lakosa számára" – fejti ki véleményét a Matica elnöke.

Párkány lakosságának közel 29 százaléka szlovák nemzetiségű, és ez az arány tovább nő. Ľudovít Štúrnak helye van Párkányban, az itteni szlovákságot képviseli, a szlovák nemzet kultúráját, történelmét és Szlovákia iránti elkötelezettségét” – írja a Matica weboldalán Margaréta Vyšná, a helyi szervezet képviselője, és hozzáteszi, demokráciában és szabad országban mindenkinek joga van kifejezni tiszteletét saját kultúrája iránt és megemlékezni a jelentős történelmi személyiségekről.

Ivan Mrva, a Matica slovenská történelmi intézetének igazgatója szerint Štúr nem olyan alakja a történelemnek, aki kifogásolható lehetne a magyarok számára, és nem is olyan, aki megzavarhatja a város békéjét. „Fontos, hogy a magyar kisebbség tudatosítsa, hogy Ľudovít Štúr együttműködött a magyar tisztségviselőkkel, tagja volt a magyar parlamentnek és 1848-ban megszavazta a márciusi törvények többségét. A megbékélés, a nemzetiségek egymás mellett élésének szimbólumaként kellene tekinteni a párkányi Štúr-szoborra” – mondta Mrva.

(TASR)