Május 19-án vesznek végső búcsút Bauer Győzőtől

Május 19-án vesznek végső búcsút Bauer Győzőtől
Bauer Győző (Fotó: Samorin.sk)

Bauer Győzőtől a somorjai városi önkormányzati weboldal tájékoztatása szerint május 19-én, 15.00 órakor vesznek végső búcsút a somorjai temetőben.

"Kérjük a gyászolókat, kegyetelüket egy szál virággal róják le. A csokrokra, koszorúkra szűnt összeget a ravatalozóban elhelyezett perselybe tehetik. Az adományokkal a Carissimi Nonprofit Alapot szeretnénk támogatni, amely beteg, sérült és egészségkárosult gyermekeket nevelő családokat segít" - írják a gyászhírben.

A gyógyszerkutató Bauer Győző korábban betöltötte a Csemadok országos elnöki tisztségét és volt Szlovákia törökországi nagykövete is.

Érsekújváron született 1942. május 31-én, Az általános iskolát Magyarbélen, a gimnáziumot Galántán végezte. Orvosi oklevelét a Komensky Egyetem Orvostudományi Karán szerezte. 

Munkatársa volt 1966 és 1972 között a Csehszlovák Tudományos Akadémia prágai Farmakológiai Intézetének, majd 1972-ben az SZTA pozsonyi Kísérleti Gyógyszerkutató Intézet tudományos munkatársa lett. 1990-ben parlamenti képviselő lett, majd 1991-től 1996-ig ő volt a Csemadok elnöke. 2003-ban nevezték Szlovákia törökországi nagykövetévé, a posztot 2007-ig töltötte be.

Kutatási területe a neurofarmakológia volt. 1987-től a Szlovák Tudományos Akadémia levelező, 1998-tól rendes tagja lett, a Magyar Tudományos Akadémiai kültagja is volt.

A Magyar Köztársaság Elnökének Aranyérmét 2000-ben kapta meg, Pribina II. fokozatú kereszttel is kitüntették őt, sőt a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét is megkapta.

(Samorin.sk/parameter)