Május első fele rendkívül hideg és esős volt

2019. május 17. - 16:16 | Belföld

Május első 16 napján Szlovákia csaknem egész területén 3-4 fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál, és sok csapadék esett.

Május első fele rendkívül hideg és esős volt
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) számolt ebe a közösségi oldalán pénteken.

„Összességében többnyire mintegy 40-70 milliméter csapadék esett, de helyenként több is. Az erdőháti Konyha (Kuchyňa) községben például 89,1 millimétert mértek”

– olvasható a bejegyzésben. Annak ellenére, hogy a napokban magasabb hőmérsékleti értékekre van kilátás, a meteorológusok szerint szinte biztos, hogy a 2019 májusi átlaghőmérséklet alacsonyabb lesz a normálisnál.

Május 14-én megdőlt az ezen a napon mért hidegrekord is. Az ógyallai (Hurbanovo) mérőállomáson mindössze 8,4 Celsius-fokot mértek, ez 1901 óta a legalacsonyabb, május 14-én mért nappali csúcshőmérséklet. Az eddigi hidegrekordot 1927-ben mérték ezen a meteorológiai állomáson, de ez is csaknem három fokkal magasabb volt az ideinél.

A meteorológusokat a hónap első felében meglepte a havazás is. Kedden Erdőtkán (Oravská Lesná) 8 cm friss hó hullott, ami ilyen későn szintén rekordnak számít. Májusban ennél több hó – 10 cm – legutóbb 1953-ban hullott, május 12-én.

TASR

Címkék: hideg idő, csapadék