Májusban felülvizsgálják a reszpirátor viselését szabályozó rendeletet

2023. május 5. - 21:17 | Belföld

Az influenzaszezon elmúltával, májusban felülvizsgálja a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) az egészségügyi intézményekben, szociális otthonokban és gyógyszertárakban kötelező reszpirátorviselést szabályozó rendeletet – közölte Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Májusban felülvizsgálják a reszpirátor viselését szabályozó rendeletet
Ján Mikas (TASR)

Mikas tájékoztatása szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, feloldja a nemzetközileg kihirdetett közegészségügyi vészhelyzetet (PHEIC). A szakember felhívta a figyelmet, ez a lépés nem azt jelenti, hogy vége a COVID-19 világjárványnak. „Ezért azt tanácsoljuk a lakosságnak, továbbra is védekezzenek az akut légzőszervi megbetegedések ellen, a saját, és mások, főleg a veszélyeztetett csoportok érdekében" - tette hozzá.

A szakértők továbbra is figyelik a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos helyzetet - mondta. „Nem zárható ki, hogy a vírus további megbetegedéseket okoz, de ma már vannak olyan eszközeink, amelyekkel mérsékelni lehet a COVID-19 további kedvezőtlen hatáseit. Fontos továbbra is figyelemmel kísérni, hogyan viselkedik a SARS-CoV-2 koronavírus" - tette hozzá Mikas.

TASR