Makettvonatok a terepasztalon

2021. szeptember 19. - 12:25

A makettezés egyik népszerű ága a vonatmodellek terepasztalra való előkészítése és a dioráma berendezése. Ezeknek az élethű replikáknak igazi élmény az összeállítása, egy vasúti látképből pedig rengeteg mindent ki lehet hozni.

Mozdonyok és szerelvények részletgazdag másolatai

A különféle időszakokból származó vonatok és villamosok nagy részét megtalálod makett formájában. A Modellfutár készletén ezek a modellek külön kategóriát képviselnek, és minden kelléket megtalálhatsz egy helyen.

Mozdonyokkal és kocsikkal egyaránt felszerelkezhetsz, így a kívánt városi vagy vidéki látkép szívében zakatoló járművet egyedi módon hosszabbíthatod, díszítheted. Legyen szó egyszerű utastérről vagy akár tankokat szállító talapzatról, a szerelvény rendeltetése csak rajtad múlik.

A hétköznapibb típusok között pedig igen különleges darabokkal is találkozhatsz. Ilyen például a német Panzerlok BR57, ami egy páncélozott mozdony volt. A világháborús katonai vonatok igen nagy választéka kapható, de természetesen a mindennapok szerelvényei sincsenek elhanyagolva.

Dioráma és méretek

A vonatokhoz kapcsolódó dioráma igen egyedi elemeket igényel, ezért ezeket érdemes együtt beszerezni. Vasúti sínek nélkül például rendkívül furcsán festene a terepasztal. Ezt kiküszöbölendő, könnyen összeállítható, apró kövekkel ellátott készleteket is forgalmaz több gyártó.

Minden más hozzávalót pedig ahhoz képest érdemes beszerezni, hogy milyen környezet hatását szeretnéd kelteni. Növényzet, legelésző állatok, utasok és masiniszták pedig igen változatos formákban kaphatók.

Azonban minden dioráma összeállításánál figyelni kell arra, hogy az egyes elemek megfeleljenek ugyanannak a méretaránynak. A különböző modellek dobozán, illetve a Modellfutár termékleírásában erről a számról meg tudsz győződni, és ha egy mellett letetted a voksodat, fontos, hogy attól ne térj el.

Igen lényeges különbségek lehetnek két méretarány között, de akár a kisebb eltérések is rendkívül szembeötlőek lehetnek. Semmit ne vásárolj meg úgy, hogy ne ellenőrizted volna ezt a számot!

Hogyan rakjuk össze?

A makettek egyik tulajdonsága, ami sok ember számára annyira vonzóvá teszi őket, hogy művészi munka az összeállításuk. A különálló részeket meg kell tisztítani az öntvény nyomaitól, majd az utasításoknak megfelelően összeragasztani.

A kész szerelvényeket pedig érdemes kifesteni, hiszen akkor lesznek igazán élethűek. Ezekhez a műveletekhez azonban kellékek is szükségesek. Kezdők számára célszerű lehet egy komplett szett megvásárlása, ami a minimumot tartalmazza.

Azonban azok számára, akik nem csak belekóstolnának a hobbiba, de folytatni is tervezik, a szett nem lesz elegendő, rövid távon sem. Érdemes különféle vastagságú ecseteket beszerezni, mind a nagy, mind az apró felületek festésére.

Szintén sokat segít összerakásnál, ha van egy csípőfogód és egy szikéd, valamint egy vágólap, amin dolgozhatsz.

(PR-cikk)