Makó tovább csiripel: a korrupt mezőgazdasági kifizetések szálai már elérnek a Smerig

2020. december 9. - 09:58 | Belföld

A Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának volt vezetője, a rendőrséggel együttműködő Ľudovít Makó rendőrségi vallomása kiterjed az Állattenyésztő (Dobytkár) ügyre is, és arra enged következtetni, hogy ezen a területen sem csak az SNS és jelöltjei voltak érintettek, de a Smer is - írja a Denník N.

Makó tovább csiripel: a korrupt mezőgazdasági kifizetések szálai már elérnek a Smerig
Anton Stredák - Fotó: TASR
Az Állattenyésztő-ügy Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárni.

Tavasszal az ügy kapcsán tartóztatták le Norbert Bödör nyitrai oligarchát, továbbá Martin Kvietik SNS-közeli pénzembert, a Slavia Capital befektetési csoport társtulajdonosát, Juraj Kožuchot, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) korábbi igazgatóját, Ľubomír Partikát, a PPA egykori ügyvezető igazgatóját, Peter Kuba vállalkozót, Ján Gajan ügyvédet, valamint Martin Kodadát, a földművelésügyi tárca vidékfejlesztési és közvetlen kifizetési főosztályának exigazgatóját. Utóbbi együttműködik a rendőrséggel és át is adott a hatóságoknak 400 ezer euró kenőpénzt. Ugyancsak Kodada volt az, aki vallomásában rámutatott Kožuchra és Kvietikre. Ők a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadtak el még az előző kormány ideje alatt.

Az ügynek jelenleg 21 gyanúsítottja van. Bödört pénzmosással - vagyis bűncselekményből származó pénz legalizációjával - gyanúsítják a rendőrök. A nyomozati irat alapján hozzá vándorolt az Agrárkifizetési Ügynökségnél korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része. A nyomozásból kiderül, hogy a támogatást igénylőknek az összeg 15-25%-át kellett kenőpénzként kifizetniük a közvetítőknek. Ezeket az összegeket általában Ľubomír Partika vette fel. A rendőrség szerint 2012 és 2016 között több milliós összegre tettek így szert, amit Peter Kuba vállalkozón keresztül moshattak tisztára. Hogy a pénzek nagy része Bödörhöz végül vándorolt, az is alátámasztja, hogy Kuba például 16 millióért vásárolta meg Bödör egy cégét - lényegében tisztára mosva a pénzt, mely céget aztán ezer euróért adott tovább egy ismeretlen személynek.

Ľudovít Makó a vallomásában elmélyítette a rendőrség ismereteit a mezőgazdasági kifizetések körüli korrupció kapcsán is. Beszélt például arról, hogy a rendőrségnél működő, szintén Bödör, illetve a korábbi országos rendőrkapitány, Tibor Gašpar által vezetett bűnszervezet tagjai, többek között Peter Hraško NAKA-igazgató és Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes részlegének egykori vezetője a Transpetrol vállalat épületének hatodik emeletén szoktak találkozni, ahol arra az egyezségre jutottak, hogy a PPA-val kapcsolatos minden, feljelentésekkel vagy bűnügyi eljárásokkal kapcsolatos információnak el kell jutnia Krajmerhez, majd ő azokat továbbítja Anton Stredákhoz, aki akkoriban a földművelésügyi minisztérium szolgálati hivatalát vezette, 2016-tól pedig annak államtitkára volt, most a Smer parlamenti képviselője. Ez persze törvénytelen, hiszen az említett funkciókat betöltő személynek semmi köze a rendőrségi nyomozások részleteihez.

A Denník N meg is kérdezte őt erről, ám a képviselő úgy reagált, soha nem vett részt semmilyen bűncselekményben, a rendőrség nem is hallgatta ki, de kész arra, hogy együttműködjön a hatóságokkal, ha szükséges. Azt viszont közvetlenül nem utasította vissza, hogy bármilyen bűnügyi információkat kapott volna a PPA-val kapcsolatban.

A lap azt is fejtegette, hogy mégis miért lehettek ilyen információk hasznosak Stredák számára, és mihez kezdett velük. Erre a választ az adhatja meg, hogy

a második, egypárti Fico-kormány idején ő volt a második legerősebb ember a földművelésügyi minisztériumnál, közvetlenül Ľubomír Jahnátek (Smer) miniszter (Bödörék ismerőse) után, míg Gabriela Matečná (SNS) miniszteri ténykedése idején már a legbefolyásosabb embernek számított a minisztériumnál. Stredák aztán az idei parlamenti választásokon a 25. helyet kapta meg a Smer listáján, miközben először indult.

Stredák korábban futballbíróként is tevékenykedett, Jahnátek tette meg őt az állami beruházásösztönző cég, a SARIO igazgatójává, de később kiderült, hogy nincs mesterdiplomája, amire pedig szükség lett volna a funkcióhoz. Ezután pedagógián szerzett diplomát, 2012-ben viszont Jahnátek már vitte a minisztériumhoz. Stredák felesége, Anetta Stredáková Norbert Bödör feleségével, Petrával vezet közös céget, melynek a székhelye ugyanott van, mint Bödörék őrző-védő cégéé, a Bonulé. Stredáková tulajdonában van a Plus 7 dní szerint egy 600 ezer és 1 millió euró közötti értékű villa a horvát riviérán.

Bernard Slobodník és Ľudovít Makó vallomásábó már kiderült néhány érdekesség:

2 millió euróba kerülhetett, hogy az oligarcha Širokýra még csak a gyanú árnyéka se vetüjön

Fiko, Béla és a Kapitány is hívta Bödört

Odafentről nem akarták, hogy Bašternákot a vacak néhány milliós adócsalási ügyei miatt háborgassák

Makó vallomása leleplezi, hogyan épült fel a Kiskát és Matovičot is piszkáló Bödör-kommandó

(Denník N)