Makó zsarolta Hegert, Matovič pedig 20 milliót ígért a SIS-nek – tovább csiripel a NAKA exigazgatója

2021. május 23. - 12:48 | Belföld

Branislav Zurian, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) közel két hete lemondott igazgatója, akinél a rendőrség két nappal ezelőtt házkutatást tartott, izgalmas információkat osztott meg a rendőrséggel egy korábbi vallomásában. Ezekkel Igor Matovičot is kényelmetlen helyzetbe hozta, de nemcsak őt - most újabb részletekre derült fény.

Makó zsarolta Hegert, Matovič pedig 20 milliót ígért a SIS-nek – tovább csiripel a NAKA exigazgatója
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Idén februárban Boris Beňa, a titkosszolgálat korábbi helyettes vezetője azt állította, hogy Zurian korábban beszámolt neki Ľudovít Makó NAKA-s megfigyeléséről. Zurian határozottan elutasította ezt a vádat. Akkor elmondta, a feladatkörébe beletartozik a kapcsolattartás más partnerszervezetek képviselőivel, beleértve a titkosszolgálatokat is, de mindig betartotta a törvényeket és igyekezett küzdeni a bűncselekmények elkövetői ellen.

Beňa arról számolt be, hogy Zurian a találkozójukon megerősítette, hogy egy gyilkosság miatt eljárás indult a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának volt vezetője, a rendőrséggel azóta már szintén együttműködő Makó ellen, és lehallgatják őt meg három másik személyt is. Beňa ezt a kérdést azért firtatta Zuriannál, mert Makó kérte meg erre.

Zurian emiatt feljelentést is tett, melyben arról is beszámolt, hogy Beňa elárulta neki, Makó a SIS-nél dolgozik, és egy Igor Matovič és a SIS vezetése közti barter keretében került oda.

A Joj TV-nek Zurian arról számolt be, hogy a barter szót azért használta, mivel az ügyvédjével egyeztetve nem akart mindent elárulni a büntető feljelentésében, a részleteket meg akarta hagyni akkorra, amikor a NAKA vagy a rendőrség belső ellenőrzése kihallgatja. Ennek kapcsán pedig már nemcsak Matovič, de Heger neve is szóba került.

"Megerősíthetem, hogy amint azt Beňa mondta nekem, ez a barter abból eredt, hogy Makó zsarolta Hegert (aki akkoriban pénzügyminiszter volt - a szerk. megj.), mégpedig a Tipos vezetőjével, Kaňka úrral, aki egy bizonyos Oliva nevű cégnél is ügyvezető volt. Makó az ezzel kapcsolatos dokumentumokkal üzletelt" - magyarázta Zurian, noha azt nem részletezte, hogy konkrétan miért lehetett ez kellemetlen Heger számára.

Marek Kaňka a Nový Čas megkeresésére értetlenségének adott hangot, és nem is tudja, miért éltek vissza ilyen módon a nevével. A Kormányhivatal pedig határozottan visszautasította, hogy Makó zsarolta volna Hegert.

Zurian elárult néhány konkrétabb részletet is a Matovič-féle barterről, de mindvégig Beňára hivatkozott, mint aki ezt mesélte neki. Eszerint Beňa azt mondta, Matovič azt ígérte, 20 millióval megnövelik a SIS költségvetését, ha felveszik oda Makót. Zurian hozzátette, ő nem tudja, hogy valóban így volt-e, csak azt, hogy Beňa ezt mondta.

Matovič ezek kapcsán a kormány szerdai ülése előtt nyilatkozott, azóta nem. Akkor visszautasította, hogy ehhez bármi köze lenne, tehát hogy azért lobbizott volna, hogy Makó a SIS-hez kerüljön át. Annyit közölt, hogy Makóval még ellenzéki politikusként találkozott munkaügyben. Hogy miről beszélgettek, arról viszont inkább egy vizsgálótisztnek beszélne, ha megkérdezik.

"Csak tájékoztattak róla, hogy távozik a Pénzügyi Hatóságtól a SIS-hez. Azt nem tudom, hogy végül ez megtörtént-e, csak arról tudok, hogy ez volt a szándék" - fejtette ki.

(Nový Čas)