A malária ellen is beveti az mRNS technológiát a BioNTech

2021. július 26. - 22:00 | Tech

A malária ellen is beveti az mRNS technológiát a BioNTech - közölte hétfőn a gyógyszercég.

A malária ellen is beveti az mRNS technológiát a BioNTech
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A német cég, mely az amerikai Pfizerrel közösen alkotta meg a koronavírus elleni első, széleskörben elfogadott vakcinát, az év végén kezdi meg a "biztonságos és nagy hatékonyságú malária elleni vakcina" klinikai tesztjeit.

A BioNTech emellett létre kíván hozni egy mRNS-vakcinát gyártó létesítményt Afrikában. A kontinens egyike azon régióknak, melyeknek problémát okoz a megfelelő mennyiségű koronavírus elleni oltás beszerzése.

A cég közlése szerint partnereivel annak felmérésén dolgozik, hogyan lehet fenntartható gyártást biztosítani a kontinensen, hogy ellássák az afrikai országokat vakcinával. A tervezett létesítményben különböző mRNS-alapú vakcinákat gyártanának.

A BioNTech és a Pfizer egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát fog eljuttatni az alacsony és közepes bevételű országokba az idén, és egy újabb milliárd adagot 2022-ben.

A múlt héten a két vállalat bejelentette, hogy egy dél-afrikai cég, a Biovac Institute lesz az első a kontinensen, amely megkezdi a koronavírus elleni vakcina gyártását.

A BioNTech már korábban közölte, hogy dolgozik egy tuberkulózis elleni vakcinajelöltön, amelynek klinikai vizsgálatai 2022-re vannak kitűzve, valamint a rák számos formájának terápiáján.


(MTI)