Mali nem adja ki az elítélt szlovák titkosügynököt

2017. május 16. - 08:58 | Belföld

Mali hivatalos szervei állítólag nem adják ki Szlovákiának az afrikai országban tartzókodó Ľuboš Kosík egykori titkosügynököt, akit tavaly nyáron jogerősen 14 éves szabadságvesztésre ítélt a Speciális Büntetőbíróság.

Mali nem adja ki az elítélt szlovák titkosügynököt
Forrás: Europol

A kiadatás megtagadásáról Kosík ügyvédje, Martin Kanás tájékoztatta a Markíza televíziót. Kanás állítólag telefonon beszélt a Maliban jelenleg előzetesben ülő ügyfelével, és Kosík arról tájékoztatta őt, hogy az afrikai hatóságok várhatóan megtagadják a kiadatást, és hamarosan szabadon engedik.

Az igazságügyi minisztérium - amely Kosík kiadatását kezdeményezte - semmit nem tud az állítólagos fejleményekről, egyelőre semmilyen hivatalos dokumentumot nem kaptak Maliból. Annak ellenére, hogy Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter egy hónapja táviratban sürgette Kosík kiadatását, akit már lassan egy éve tartanak fogva Maliban.

A tárca szóvivője közölte: a minisztérium álláspontja szerint a Kosík által kiteregetett információk nem feltétlenül hitelesek, mivel az afrikai szervektől egyelőre nem érkezett Szlovákiába hivatalos válasz.

Hamisítás és ifj. Kováč elrablása

Ľuboš Kosíkot 2,4 millió euró értékben elkövetett értékpapír-hamisítás és csalás miatt ítélte 14 éves szabadságvesztésre és 100 ezer eurós pénzbírságra a Speciális Büntetőbíróság. Kosík nem volt jelen az ítélethirdetésen, így a büntetés-végrehajtók nem is tudták azonnal őrizetbe venni. A szlovák hatóságok tulajdonképpen egyáltalán nem akadályozták a szökésben, mivel nem helyezték vizsgálati fogságba. A férfi érvényes útlevéllel távozhatott külföldre még az ítélethirdetés előtt.

Ľuboš Kosík, az egykori elitrendőr a SIS-nek dolgozott Michal Kováč köztársasági elnök fiának elrablásakor, és titkosszolgálati akcióban tevékenyen részt is vett. Kosík mindig is tagadta, hogy köze volt az 1995-ös emberrabláshoz, bár az egykori Mečiar-féle amnesztiák miatt azért a tettéért felelősségre sem lehetne vonni.

(para/TASR)