Maliban fogták el az egykori SIS-ügynököt, aki részt vehetett ifjabb Kováč elrablásában

2016. november 11. - 12:38 | Belföld

A szlovák titkosszolgálat (SIS) egykori elit ügynökét, Ľuboš Kosíkot letartóztatta a mali rendőrség - értesült a SME.

Maliban fogták el az egykori SIS-ügynököt, aki részt vehetett ifjabb Kováč elrablásában
Ľuboš Kosík

A helyi rendőrség már felvette a kapcsolatot a szlovák szervekkel, és tárgyalnak Kosík kiadatásáról.

Az Interpol tájékoztatta a letartóztatásról a Specializált Büntető Bíróságot is. Utóbbi szóvivője, Katarína Kudjáková megerősítette, hogy megkezdték a tárgyalást Kosík hazaszállításáról. Mint mondta, a mali rendőrség arra kérte a szlovák bíróságot, hogy fordítsák le a letartóztatási parancsot francia nyelvre. Miután ez megtörtént, elküldik a dokumentumot az igazságügyi tárcának, és az tárgyal majd a mali hatóságokkal arró, hogy bocsássák a szlovák igazságszolgáltatás rendelkezésére az idehaza 14 év fegyházra ítélt férfit.

Kosík a 90-es években lefolytatott rendőrségi vizsgálat alapján részt vett Michal Kováč fiának 1995-ben történt elhurcolásában. Az ügyet végül nem tudták befejezni mivel Vladimír Mečiar ideiglenes államfőként amnesztiát hirdetett a vizsgálattal összefüggő személyek körében.

Kosíknak tehát nem ezért kell börtönbe vonulnia, hanem egy teljesen más bűncselekményért. A bírósági ítélet szerint ugyanis a Sýkora-bűnszervezettel együttműködve részt vett mintegy 2,4 millió euró értékű váltó hamisításában. Kosík a volt üzlettársa, Ľubomír Farenzen aláírását hamisította három váltón. A bíróság döntése alapján három bűncselekményt követett el, értékpapírt hamisított, akadályozta a nyomozást és hamisan tanúskodott. Ezekért 22 év börtön fenyegette, de a büntetlen előéletének köszönhetően "csak" 14-et kapott, emellett 100 ezer eurós bírságot is kellett fizetnie.

Ifjabb Kováč elrablásán és a váltóhamisításon kívül Kosík belekeveredett az Andy Warhol hamisított képeivel való illegális kereskedelembe is.

Az ítéletet idén júniusban hozták meg az ügyében, de ő nem volt jelen a tárgyaláson, ügyvédjén keresztül viszont beleegyezett, hogy a távollétében tárgyaljanak. Ha ott lett volna, már viszik is a dutyiba. Ez nem történt meg, nem sokkal később pedig a rendőrség már európai elfogató parancsot adott ki ellene, mert nem találták.

A Kováč-ügy

Az amnesztiák miatt ugyan nem jutott el a bíróságig, de Kosík szerepét meglehetősen részletesen dokumentálták a rendőrök. A vizsgálati anyag szerint Kosík volt az egyike azon négy személynek, akikre az egész bűncselekmény legbrutálisabb része jutott. Elölről és hátulról is blokkolták az elnök fiának autóját, kirángatták az autójából, majd átültették a sajátjukba, és elhajtottak vele. A kocsiját is elvitték.

Egy kék zsákot húztak a fejére, a kezét megbilincselték. Amikor valahol Pozsonyszőlősnél (Vajnory) Kováč megpróbált kiugrani a mozgó autóból, lefogták, és ököllel verték meg, valamint elektromos sokkolóval vezettek áramot a nemi szervébe. Ezután kényszerítették, hogy igyon meg két üveg whiskyt.

(SME/para)