A Manchester United egykori sztárja szerint minden csapatban van legalább két homoszexuális játékos

2022. január 13. - 11:42 | Sport

Patrice Evra, a Manchester United és a francia válogatott egykori kiváló labdarúgója szerint minden futballcsapatban van legalább két homoszexuális játékos.

A Manchester United egykori sztárja szerint minden csapatban van legalább két homoszexuális játékos
Patrice Evra (Fotó: TASR/AP)

„Amikor Angliában játszottam, hoztak valakit, aki a homoszexualitásról beszélt a csapattal. Néhány csapattársam azt mondta: ‚ezt ellenzi a hitem, ha van homoszexuális az öltözőben, az hagyja el a klubot ’. Egyéb más hozzászólások is voltak. Mondtam nekik, hogy kussoljanak. Játszottam homoszexuális labdarúgókkal. Csak szemtől szemben beszéltek róla velem, féltek róla nyíltan vallani. Minden klubban van legalább két homoszexuális játékos. Da ha erről beszélsz a futballvilágban, akkor mindennek vége“

– nyilatkozta Evra a Le Parisiennek.

Az első ismertebb futballista, aki aktív karrierje során vállalta másságát, az angol Justin Fashanu volt 1990-ben. A korosztályos válogatott labdarúgónak, akiért sötétbőrűként először adott egy klub egymillió fontot, befolyásos emberek pénzt kínáltak, hogy hallgasson homoszexualitásáról. Miután ez kitudódott, Brian Clough edző megtiltotta neki, hogy az A csapattal eddzen, majd a vételi ár 15 százalékáért eladták. 2003-ban az edző úgy nyilatkozott, hogy Fashanu homoszexualitásával kapcsolatos reakciója azok közé a hibák közé tartozik, amiket a legjobban bán.

Fashanu példáját az ismertebb, aktív focisták közül eddig csak az ausztrál Josh Cavallo (Adelaide United), az amerikai Collin Martin (San Diego Royal), valamint a szintén amerikai Robbie Rogers (Heerenveen, Leeds, LA Galaxy) követette. Aktív játékos pályafutása lezárta után az 52-szeres német válogatott Thomas Hitzlsperger és a francia Olivier Rouyer is nyíltan vállalta másságát.

A férfiaknál tehát a homoszexualitás tabu, a nők viszont sokkal nyíltabban beszélnek róla – a profi játékosok között is számos lezbikus van, köztük a brazil Marta. „A lezbikusok nélkül sosem lettünk volna világbajnokok“ – mondta Megan Rapinoe, az amerika válogatott csapatkapitánya a 2019-es diadal után.


(šport.sk)