Mangalica – a régi-új sláger

A 19. század közepén tenyésztették ki az ősi magyar fajok (szalontai, bakonyi) és egy mediterrán típusú szerb faj, a sumadia sertés keresztezésével. Ez a keresztezés adta meg a mangalica végleges formáját és karakterét, és hordozza magában a már szinte kihalt mediterrán típusú sertések pozitív tulajdonságait. A mangalica különbözik a ma szinte egyeduralkodó kelta–germán eredetű modern sertésfajoktól, egyetlen élő rokona a Spanyolországban őshonos és méltán népszerű ibériai sertés. Mitől más a mangalica? 

Mangalica – a régi-új sláger

Nagyon ellenálló faj, ennek köszönhetően könnyű a tenyésztése, tartása. Igénytelen, az ún. ridegtartás körülményeit jól tűri: 

 • Szinte egész év folyamán a szabadban van, akár télen is.
 • Nem a hagyományos módon táplálkozik, a lucernaszéna, a zöldségek, a táp csak kiegészítője annak, amit a szabadban talál a kihajtás után. Ezáltal természetesen fejlődik, nem egy felpumpált húsgolyó! 
 • Tartásának körülményei szinte megfelelnek a biotartásénak. 
 

Húsának, de főleg a zsírjának különleges az összetétele. 

Zsírja nagyobb mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, mint más modern sertésfajoké. Az elfogyasztott / lelegelt zöld növényzet növeli az esszenciális zsírsavak mennyiségét az állatok zsírjában, ami pozitívan hat a szív és az érrendszer működésére, csökkenti az ezzel kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A mangalica húsa sűrűn át van szőve zsírszövettel, ennek köszönhetően nagyon szép, márványos a struktúrája. Sült ételek készítésére kiválóan alkalmas, omlós, puha, szaftos és nem szárad ki a hőkezelés során. Jó alapanyag szárított és füstölt termékek (Serrano típusú sonka, kolbászok) készítéséhez, omlós, szintén a zsírral átszőttségének köszönhetően. Töpörtyű vagy kenhető zsír formájában is lágy, jó ízű.

Ami pedig a koleszterint illeti

A mangalica zsírja nem tartalmaz kevesebb koleszterint, mint a mai modern hibrideké.¹ A lényeges eltérés a koleszterin összetételében van. Megkülönböztetünk nagy sűrűségű (HDL) és alacsony sűrűségű (LDL, más szóval "rossz koleszterin") lipoproteint (koleszterin). Túlzottan sok zsíros étel fogyasztásakor az LDL koleszterin lerakódik az erek falán, ez pedig azok összeszűküléséhez vezet, ami további szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. A mangalica zsírja magas linolénsav- tartalmának köszönhetően csökkenti az LDL koleszterin szintjét, és az érfalra lerakódott koleszterin szintjét is csökkenti.²

Jó étvágyat! 

Az ISTERMEAT mangalicatermékei:

 • Mangalica-grillkolbász
 • Báránybélbe töltött mangalica-grillkolbász
 • Mangalicaszafaládé

 • Mangalica-hátszalonna

 • Mangalica SNACK kolbász 

 • Mangalica pástétom 
 • Mangalica kolbász

 

Megvásárolhatók:

 • az Istermeat üzleteiben: Dunaszerdahelyen, a Kukučín utca 1213/3 szám alatt és Nagyabonyban,
 • a www.kukkoniashop.sk internetes boltunkban, 
 • valamint a Baranyai Élelmiszerben Dunaszerdahelyen, a Fő utca 1229/46 szám alatt.
 

 
¹ CSAPÓ, J. – VARGA-VISI, É. – CSAPÓ-KISS, ZS. – CSOKONAI, É. 2002. Fatty acid composition and cholesterol content of the fat of pigs of various genotypes. In Acta Agraria Kaposváriensis. ISSN 1330-7142, 2002, vol. 6, no. 2, p. 107–113.
² YANG, B. – CHEN, H. – STANTON, C. – ROSS, R.P. – ZHANG, H. – CHEN, Z.Q. – CHEN, W. 2015.  Review of the roles of conjugated linoleic acid in health and disease. In Journal of Functional Foods. 15, 2015, 314–325.

 

(PR-cikk)