Manila nem fogad el támogatást azoktól, akik megszavazták a drogellenes háború ENSZ-vizsgálatát

2019. szeptember 23. - 13:59 | Külföld

A Fülöp-szigetek nem fogad el támogatást és kölcsönt attól a 18 országtól, amely nemrég megszavazta, hogy az ENSZ indítson vizsgálatot a manilai kormány drogellenes háborújával kapcsolatban - jelentette be hétfőn Salvador Panelo elnöki szóvivő.

Manila nem fogad el támogatást azoktól, akik megszavazták a drogellenes háború ENSZ-vizsgálatát
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A helyi ANC News televíziónak adott interjújában a szóvivő közölte: Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök múlt heti közleménye, amelyben tagadta, hogy elutasítanák a kölcsönöket, csupán "memóriazavar" volt.

Teodoro Locsin külügyminiszter már korábban úgy nyilatkozott, értelmetlenség támogatásért folyamodni olyan országokhoz, amelyek megkérdőjelezik az emberi jogok helyzetét a Fülöp-szigeteken.

Korábban az elnöki hivatal "groteszk módon egyoldalúnak és rosszindulatúan pártosnak" nevezte a vizsgálatot kezdeményező határozatot.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa júliusban fogadott el határozatot arról, hogy készüljön átfogó jelentés arról a hároméves időszakról, amelynek során Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kemény kézzel fellépett a kábítószer-terjesztők ellen. A drogellenes háborúban legalább 6700 embert lőttek le a hatóságok, a rendőrség szerint olyan drogárusokat, akik szembeszegültek velük. Panelo ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy az emberi jogi csoportok állításai, amelyek szerint akár 20 ezer is lehet a halálos áldozatok száma, teljes mértékben légből kapottak.

A határozatot - amelyet Izland terjesztett elő - mások mellett az Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország is elfogadta.

(MTI)

Címkék: Rodrigo Duterte, ENSZ