Manipuláció lenne a népszavazások érvényességi küszöbének csökkentése

2019. október 9. - 07:46 | Belföld

Népszavazást csak kivételes esetekben lenne szabad kiírni, mivel képviseleti, nem pedig közvetlen demokráciában élünk – véli Darina Malová politológus. Rámutatott, hogy a politikusok gyakran megpróbálnak visszaélni a népszavazás intézményével és ez hozzájárul a társadalom megosztottságához.

„Hogy növeljék a támogatottságukat, egyes pártok és politikusok előállnak azzal, hogy gyerünk, ezt vagy azt a problémát oldjuk meg népszavazással. Úgy gondolom, a választók nagy része is így látja ezt, ez az egyik magyarázat arra, hogy rendre alacsony a részvétel” - mondta a TASR-nek Malová.

Hozzátette, egy-egy referendum bizonyos mértékig megosztja a társadalmat, mert az emberek csak igennel vagy nemmel szavazhatnak. Szerinte az érvényességi küszöb csökkentése sem növelné a részvételi arányt, és nem is lenne helyes lépés, elég csak a brexitre és a jelenlegi angliai helyzetre gondolni.

„Egy népszavazásra bocsátott kérdésben a lehető legtöbb állampolgárnak kellene döntenie. Ha a népszavazás kezdeményezője képtelen kellő számú választót mozgósítani, hogy érvényes legyen a népszavazás, akkor alighanem nincs is értelme az egésznek” - jelentette ki Daniel Kerekes politikai elemző, rámutatva, hogy egyes országokban egyáltalán nem létezik a népszavazás intézménye.

„További probléma, hogy egy népszavazásra bocsátott, nyilván összetett, bonyolult kérdésben csak kategorikus választ lehet adni: igen vagy nem. Nincs árnyaltabb válaszlehetőség” - tette hozzá.

Úgy véli, az alacsony részvétel a választói magatartás és stratégia eredménye: aki nem szavaz, az nemmel szavaz, aki nem ért egyet a népszavazási kezdeményezéssel, az egyszerűen nem vesz részt rajta, nem kell elmennie nemmel szavazni.

Szlovákiában már számos népszavazást tartottak, de csak egyetlen egy volt eredményes, 2003-ban az uniós csatlakozásról szóló referendum. Már korábban is felvetették egyes pártok az érvényességi küszöb csökkentését. A küszöb az összes szavazásra jogosult állampolgár 50 százaléka plusz 1 szavazat, legutóbb a Sme rodina javasolta, hogy már 30 százalékos részvételnél is legyen kötelező érvényű a népszavazás eredménye, az OĽaNO pedig egyenesen 20 százalékos javaslattal rukkolt elő.


TASR

Címkék: népszavazás, politika