Már 36 millió euró felett jár Dunaszerdahely idei költségvetése

2022. október 7. - 13:00 | Régió

Az aktuális előrejelzések szerint több pénzt kap vissza a jövedelemadókból, mint amire eddig számított, és bejött az elektromos autóbuszokra, valamint egy kerékpárútra és biciklitárolókra előirányzott EU-s támogatás is.

Már 36 millió euró felett jár Dunaszerdahely idei költségvetése
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A dunaszerdahelyi képviselő-testület legutóbbi ülésén az aktualizált információk alapján módosította a város 2022-es költségvetését. A legnagyobb tétel, ami a bevételi oldalt gazdagítja, az elektromos autóbuszokra elnyert 980 ezer eurós európai uniós támogatás, amelyet a város még mintegy 50 ezres önrésszel egészít ki, és ebből vásárolnak két új buszt. Ezek heteken belül forgalomba állíthatók, azután pedig ingyenessé válik a városi tömegközlekedés Dunaszerdahelyen.

További EU-s dotáció, 238 ezer euró érkezik a városba a Pozsonyi utat a Nagyabonyi úttal összekötő Czibók utca melletti kerékpárút kiépítésére, valamint két új biciklitároló létesítésére. A város ehhez közel 10 ezer eurót tesz hozzá önrészként.

A pénzügyminisztérium aktuális előrejelzése szerint a jövedelemadó visszatérített részaránya is magasabb, a város az eddigi várakozásokhoz képest 446 ezer euróval több pénzből gazdálkodhat.

Több mint 48 ezer euróval nő az a tétel, amit a város kap az ukrán menekültek elszállásolásának támogatására, és 33 ezer euróval nő a megnövekedett energiaszámlákra nyújtott dotáció.

A kiadási oldalon a már említett autóbuszvásárlás mellett a legnagyobb tétel a föld alatti szeméttárolók kiépítésére előirányzott összeg, melyet a Municipal városi vállalatnak nyújt dotációként a város.

Ez a dotáció 292 ezer eurót tesz ki a város részéről, ugyanakkor egy másik tétel további 181 ezer eurós tőkeberuházást említ a föld alatti konténerek esetében.

Ennek a városi vállalatnál próbálunk utánajárni, de vélhetően az egyik tétel a kiépítésükkel kapcsolatos munkálatokat érinti, míg a másik magát a konténerek beszerzését.

A Sport utcát a Kisudvarnoki úttal összekötő útra elkülönített összegből (kb. 483 ezer euró), 47 ezer eurót átcsoportosítottak az óvodai dolgozók rendkívüli jutalmazására. Azt nem tudni, hogy idén elkezdik-e egyáltalán ezt beruházást, amit viszont már a jövő évre csoportosítottak át, az az Ipari utca és a Kistejed utca felújítása (229 ezer euró).

A lefolytatott közbeszerzések alapján kevesebbe kerül majd a Barátság téri és a Halpiac téri óvoda felújítása is. Előbbi az eredetileg 676 ezer helyett 465 ezer euróba, utóbbi pedig 554 ezer euróba (- 5 ezer).

A város idei költségvetése a fent említett bevételekkel és kiadásokkal együtt 36 249 638 euróra módosul, növekszik, ami közel kétmillióval magasabb a már eleve rekordmagas (34,46 millió) eddigi tervezettől.

(SzT)