Már 50 ezren aláírták a környezetvédelmi miniszter kiválasztásával kapcsolatos petíciót

2023. október 23. - 16:55 | Belföld

Már 50 ezren írták alá azt a petíciót, amely felelős hozzáállást kér a környezetvédelmi miniszter kiválasztása során, a támogatók között van 170 tudós és 60 szervezet – tájékoztatott hétfőn Ondrej Kameniar, az egyik szervező, az Erdő mi vagyunk szervezet tagja.

Már 50 ezren aláírták a környezetvédelmi miniszter kiválasztásával kapcsolatos petíciót
TASR-felvétel

Kameniar köszönetet mondott Zuzana Čaputová államfőnek, hogy nem nevezi ki miniszternek Rudolf Huliakot, az SNS megválasztott képviselőjét. „Ha egy összeesküvés-elméleteket gyártó személy kerül a minisztérium élére, aki nyilvánvalóan kapcsolatban áll a fakitermelő ágazattal és a vadásztársaságokkal, akkor csakis a természetvédelmi területek minisztérium által szentesített tönkretételére és természetvédelmi szempontból elpazarolt évekre számíthatunk” - jelentette ki Kameniar.

Hozzátette, a minisztériumot olyan embereknek kell irányítaniuk, akik elfogadják a tudományos megállapításokat, a kutatások eredményeit, és képesek vezetni az ágazatot ezekben a nehéz időkben. Katarína Juríková, a Greenpeace Szlovákia igazgatója kiemelte, a természetvédelmi tárca azért is fontos, mert számos ágazatra van hatással. „Ide tartoznak az uniós alapok, az uniós helyreállítási terv egy része, vagy például a tervezett szociális-klímavédelmi alap, amely az embereknek nyújt támogatást a zöld gazdaságra való átálláshoz” – sorolta Juríková.

A petíciót támogató szervezetek emellett a civil szektor ellen indított, teljesen megalapozatlan támadások és a gyűlöletkeltés beszüntetésére szólítottak fel, mivel az tovább fokozza a társadalmi feszültséget.

TASR