Már 730 centiméter alá apadt a Duna vízszintje Pozsonynál

2021. július 20. - 13:33 | Régió

Kedd reggelre 730 centiméter alá apadt a Duna vízszintje Pozsonynál (Bratislava). Jelenleg 725 centiméteren áll, a vízügyi szakemberek szerint a nap folyamán 650 centiméter alá csökkenhet a vízszint – tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Már 730 centiméter alá apadt a Duna vízszintje Pozsonynál
Fotó: TASR

A Duna Pozsony központjában kedden hajnali 3 órakor 734 centiméteren tetőzött, Dévénynél (Devín) kedden 7.15-kor 671, Dévényújfaluban (Devínská Nová Ves) pedig 551 centiméter volt a vízszint. Ezeken a helyeken is enyhe csökkenés volt.

A Pozsonyi járásban jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A megáradt Duna és a Morva folyó visszaduzzasztása miatt több területet elöntött a víz a fővárosban. Víz alatt van a dévényi rakpart (Slovanské nábrežie), a Morva melletti kerékpárút és a Vízügyi Múzeum (Karloveské rameno) melletti út. A Pribina utca melletti töltés egy részét és a Pozsony-ligetfalui (Petržalka) töltés melletti zöldterületeket is elöntötte a víz.

A környezetvédelmi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az emberekre, az épületekre nem jelent veszélyt az áradás. A tárca szakemberei közölték, hogy a 2013-as árvíz nem fog megismétlődni, a helyzet jelenleg a normális határokon belül van.


(TASR)

Címkék: áradás, Duna, Pozsony