Már az Amazon alapítója a világ leggazdagabb embere

2017. július 27. - 20:44 | Tech

Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója megelőzte Bill Gatest, a Microsoft informatikai óriáscég alapítóját a világ leggazdagabb embereinek legfrissebb listáján, amelyet csütörtökön tett közzé a Forbes amerikai üzleti magazin.

Már az Amazon alapítója a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos (Fotó: AP/TASR)

Jeff Bezos vagyonának értékét 90,6 milliárd dollárra becsüli a magazin a pillanatnyi részvényárfolyamok alapján, míg Bill Gates vagyona kereken 90 milliárd dollárra tehető.

A Forbes az értékpapír-árfolyamok és az ingatlanárak alapján becsüli fel a világ vezető üzletembereinek vagyonát, ám mivel ezek erősen ingadozóak, a lista nem tekinthető sziklaszilárd rangsornak.

A legutóbbi Forbes-lista március 20-i publikálása óta több mint 24 százalékkal emelkedett az Amazon-részvények árfolyama, vagyis névleg 17 milliárd dollárral nőtt Bezos vagyona.

Az 53 éves alapító a részvények 17 százalékát birtokolja a papíron több mint 500 milliárd dollárt érő cégben.

A szupergazdagok listáját márciusban még Bill Gates vezette, akkor már négy éve megszakítás nélkül, és 18. alkalommal az elmúlt 22 évben.

A Forbes becslése szerint e pillanatban a harmadik legnagyobb vagyont Amancio Ortega, a Zara divatház spanyol tulajdonosa mondhatja magáénak, negyedik helyen Warren Buffett amerikai sztárbefektető szerepel. Az első tíz között van Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is, az ő vagyonának értékét 72,9 milliárd dollárra becsülik.

(MTI)