Már az egész világ tudja, mennyire mérgezett az orosz propagandával a Facebook Szlovákiában

2022. május 19. - 09:57 | Belföld

Az amerikai kongresszus hírszerzési bizottságának képviselői levélben hívták fel Mark Zuckerberg Facebook-alapító és tulajdonos figyelmét arra, mekkora teret kap Szlovákiában a Facebookon az orosz propaganda, és erre a cselekményre, amire nem lehetünk túl büszkék, reakciót kérnek.

Már az egész világ tudja, mennyire mérgezett az orosz propagandával a Facebook Szlovákiában
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

A képviselők azt kéri a Facebookot üzemeltető Metától, hogy lépjen közbe - tájékoztatott minderről a szlovák rendőrség a Facebookon. A bizottság által kiadott sajtóhírben szerepel még, hogy szerintük a Facebook nem fordít kellő figyelmet erre, noha a szlovák és az amerikai kormány is rendszeresen figyelmezteti őket rá.

A HNonline szerint a levélben a bizottság demokrata elnöke, Adam Schiff és további négy demokrata párti képviselő fordul a Szlovákiában (is) legnépszerűbb közösségi portál alapítójához, és állítják, "azonosítható oroszpárti szereplők" évek óta aktívan tolják az orosz propagandát, most "óriási mennyiségű hazug vagy félrevezető információt terjesztenek az ukrajnai háborúról". Konkrét példákat nem említenek.

Arra kérik a közösségi háló üzemeltetőit, gyorsan reagáljanak a félrevezető információk terjedésére, értékljék ki, jelöljék meg, tegyék kevésbé láthatóvá vagy töröljék azokat, összhangban a Facebook nyilvánosan tett vállalásaival és hatályos előírásaival.

Ez a felhívásuk egyébként vélhetően kapcsolódik a kongresszusi képviselők áprilisi szlovákiai látogatására. Említést is tesznek róla, hogy a szlovák védelmi tárca egy magas beosztású munkatársa figyelmeztette őket arra, hogy a Facebook Szlovákiában a Kreml propagandájának legfőbb színtere.

A képviselők emlékeztetnek arra, hogy a Facebooknak csak egyetlen olyan munkatársa, ún. fact-checkere van, aki a közösségi oldal szlovákiai tartalmait ellenőrzi.

A Meta minderre úgy reagált, hogy ha a tényellenőrző munkatársaik megjelölnek egy-egy megosztott tartalmat, amit hamisnak tartanak, az lejjebb kerül a feedben, tehát kevesebb felhasználót ér el, emellett még figyelmeztető címkével is ellátják.

A szlovák rendőrségnek emellett van egy Hoaxy a podvody (Álhírek és csalások) elnevezésű Facebook-oldala, ahol rendszeresen lepleznek le hazugságokat, illetve foglalkoznak a félrevezető oroszpárti propagandával és annak terjesztőivel.

(HNonline/parameter)